Над 40 млади пианисти участват в националния конкурс „Мила Михайлова“

10:47, 29 окт 16 / Култура 25 858 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За пети пореден път Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ във Варна е организатор и домакин на Националния конкурс за пианисти „Мила Михайлова“. Той започва днес и ще продължи до 31 октомври в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ и в залите на НУИ „Добри Христов“. Конкурсът се провежда под патронажа на кмета на Варна Иван Портних с финансовата подкрепа на Министерството на културата, общинския фонд „Култура“ и училищното настоятелство към НУИ „Добри Христов“.

За първи път конкурсът за пианисти „Мила Михайлова“ е включен от Министерството на културата в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби за 2016 г. с предоставянето на три едногодишни стипендии на лауреатите в III възрастова група. В наградния фонд са предвидени по статут освен парични и предметни награди от организаторите и специалните награди на Театрално-музикалния продуцентски център – Варна, и Държавния симфоничен оркестър – Шумен, които ще предоставят рядката възможност на солиращ пианист да изпълни концерт с акомпанимент на симфоничен оркестър. Радио Варна награждава определен от журито виртуоз с изработване на професионален студиен запис.

Журито на конкурса е с председател проф. Стела Димитрова-Майсторова от Националната музикална академия в София и включва диригента Станислав Ушев - директор на Държавния симфоничен оркестър – Шумен, и преподавателите по пиано Антоанета Воденичарова (от Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ – Плевен) и Боян Бъчваров (от Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ – Варна).

Мила Михайлова е една от основателките на Държавното музикално училище във Варна през 1944 г. – първия държавен културен институт в града, където преподава пиано до 1980 г., създавайки забележителна клавирна школа. Нейни ученици са видни музиканти – диригенти, концертиращи пианисти, корепетитори и преподаватели.

В това издание на конкурса са заявили участие 45 млади пианисти от София, Пловдив, Бургас, Русе, Плевен, Добрич, Шумен, Търговище, Разград, Белово и, разбира се, Варна, на възраст от 7 до 18 години, разделени в 3 възрастови групи, както със солово изпълнение, така и в клавирно дуо. Конкурсният подиум е отворен за ученици от всички възрасти, за професионалисти и любители, независимо къде получават своята подготовка – в специализирани музикални училища, профилирани паралелки или школи по изкуствата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама