Оставката на Кристалина Георгиева е свързана с Брекзит, според доц. Здравко Попов

14:11, 29 окт 16 / Политика 25 494 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Оттеглянето на българския еврокомисар Кристалина Георгиева, която отговаряше за бюджета на човешките ресурси, вероятно ще се отрази пряко на процеса на формиране на европейския бюджет. Това коментира преиздентът на Института за публична политология и бивш посланик на България в Чехия доц. Здравко Попов в ефира на БНР.

Той отбеляза, че сега Европейската комисия не први просто бюджет за 2017-а година, а за следващите 7 години.

„И в този смисъл става дума за стратегическо планиране, което предполага ангажимент на човек и на държава, която има пряко отношение към бъдещето на Европейския съюз (ЕС). В този смисъл вероятно има отношение профилът на ерокомисаря и профилът на позицията на Кристалина Георгиева като зам.-председател на комисията“, каза доц. Попов.

По неговите думи оставката на Георгиева има косвена връзка с Брекзит - референдумът във Великобритания за излизане от ЕС. Той припомни, че Обединеното кралство е един от сериозните вносители в бюджета на ЕС.

„Това е една ситуация, която вероятно в Германия се е обсъждала – за необходимостта Германия да се позиционира на това място и да поеме управлението и планирането на финансите и бюджета на ЕС“, допълни доц. Попов.

Според него това е пренареждане на „шахматната дъска“ и по-скоро е игра на големи сили и кръгове  в европейските и в глобалните структури.

Той посочи, че  България ще възможност да предложи друга кандидатура, но на страната ни няма да бъде предложен същия пост, който заемаше Кристалина Георгиева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама