340 полицаи са ангажирани с охраната на СИК в изборния ден

14:36, 29 окт 16 25 517 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Във връзка с предстоящите избори за президент и вицепрезидент на Република България и провеждане на национален референдум на 6 ноември в ОД на МВР-Сливен е изготвен план за дейността на структурите звена в дирекцията с цел гарантиране на сигурността, противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите, опазване на обществения ред и охрана, осигуряване на пожарната безопасност и защитата на населението в периода на подготовка и при произвеждане на изборите. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Сливен. В охранителните мероприятия участват служители от ОД МВР-Сливен и РД ПБЗН-Сливен. 340 служители на ОДМВР-Сливен ще бъдат ангажирани с охраната на секционните избирателни комисии (СИК) в изборния ден.

В Областната дирекция на МВР и Районите управления са сформирани оперативни щабове. Създадена е оптимална организация за получаване и отработване на сигнали за нарушаване на обществения ред, подготвяно или извършено престъпление, включително и при нарушения, свързани с изборния проце. Полицейските служители извършват незабавни проверки по всеки постъпил сигнал, като събраните материали са докладвани в ОИК и Прокуратурата.

От 12.00 часа на 27 октомври в МВР работят открити линии за получаване на информация от граждани. На тел. 982 2232, факс 982 5646 и e-mail: [email protected] ще се приемат информации свързани с нарушения, които могат да възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес. Създадена е организация за непрекъснат режим на обслужване на откритите линии. Подадените информации ще бъдат записвани.

Група “Български документи за самоличност” при ОД МВР Сливен и звената “БДС” при РУ-я на МВР Нова Загора, Котел и Твърдица ще съдействат на българските граждани, които желаят да упражнят правото си на глас.

В седмицата преди 06 ноември 2016 г., когато ще се проведат президентските избори и националният референдум е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт), защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок на валидност, да имат възможност да упражнят правото си на глас, като, в зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 04 ноември 2016 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо гражданите лично да подадат искане в ОДМВР или РУ-я при ОДМВР за дните от 01 ноември 2016 г. до 05 ноември 2016 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 06 ноември 2016 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване правото на глас в изборите за президент и вицепрезидент на Р България r за произвеждания национален референдум се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР или ОД МВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес. За времето от 08.30 ч. до 17.30 ч. на 05.11.2016 г. и за времето от 08.30 ч. до 19.30 ч. на 06.11.2016 г. в сектор “БДС” при ОД МВР Сливен ще се връчват издадени лични карти.

В случай на провеждане на втори тур на избори за президент и вицепрезидент на Р България ще се издават нови удостоверения от 08.11.2016 г. съгласно описания по-горе начин и време.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация. Удостоверението се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден 06 ноември 2016 г. и за произвеждания национален референдум на 06 ноември 2016 г. Удостоверението се прилага към избирателния списък за гласуване.

Във връзка с предстоящия вот полицейските служби и органите на противопожарна безопасност и защита на населението извършват охранителни обследвания на помещенията и обектите, свързани с подготовката и провеждането на изборите и предизборните мероприятия. В хода на проверките, към момента, не са констатирани съществени нарушения. Създадена е организация за пилотиране и охрана с полицейски сили при транспортиране на бюлетините.

В деня на вота в изборните помещения няма да бъдат допускани въоръжени лица, такива в нетрезво състояние, употребили упойващи вещества, и носещи обемисти и съмнителни предмети. При необходимост полицейските служители ще извършват проверки на граждани с цел недопускане внасянето на опасни предмети в избирателните секции.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама