С концерт Разград отбеляза Деня на народните будители и 80-годишния юбилей на композитора Александър Христов

19:29, 29 окт 16 25 448 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С авторски концерт композиторът Александър Христов отбеляза 80-годишния си юбилей. Събитието, организирано от Съюза на българските композитори и община Разград се състоя в Общинския културен център.

Преди началото на музикалната проява, която бе посветена и на 1 ноември – Деня на българските будители председателят на Общинския съвет Надежда Радославова връчи наградата на името на Никола Икономов. С приза бе удостоена дългогодишната учителка по руски език и краевед-изследовател Веселина Милушева Стефанова.

Председателят на Общинския съвет заяви, че от пет години насам за първи път има един единствен номиниран за тази наградата. „Не защото в Разград няма достойни хора, които да бъдат удостоени с нея, а защото тя носи огромно послание и трябва да бъде заслужена”, каза Радославова.

Новият носител на престижната общинска награда благодари на Инициативния комитет, на общинските съветници  и на всички, оценили учителската и изследователската й дейност.

След церемонията по връчване на наградата на името на Никола Икономов на сцената се качи Александър Христов – диригент и композитор, почетен гражданин на Разград и носител на орден „Кирил и Методий“-I степен. Поздравителен адрес до юбиляра от името на кмета на общината д-р Валентин Василев поднесе председателят на Общинския съвет Надежда Радославова. „Искам да изразя своето възхищение към Вас като личност, дала толкова много на Разград и на изкуството. Хора на културата като Вас са изключителна рядкост, а творци от такъв ранг се броят на пръсти”, се посочваше в поздравителния адрес. В него се казваше още, че резултатите от дългогодишния труд и талант на Христов не са измерими, а спечелените от него  награди са само част от това, което получава един отдаден на изкуството човек.

 От името на кмета Радославова връчи на Александър Христов почетния плакет с герба на Разград, а от името на общинските съветници му поднесе картина от художника Красимир Харалампиев.

Христов благодари на ръководството на общината за оказаното доверие и чест да бъде награден, както и за подкрепата да осъществи авторския си концерт. Той подчерта, че през годините като главен художествен ръководител и диригент на Капанския ансамбъл е имал възможността да прослави името на България и на Разград в страната и в чужбина. Той изрази дълбок поклон към публиката, като заяви, че всичко което е правил е било за тях.

След приветствените слова на сцената на новия театър прозвучаха едни от най-значимите произведения на диригента и композитор в изпълнение на певците, танцьорите и оркестрантите от Капанския ансамбъл и музикантите от Разградската филхармония „Проф. Димитър Ненов“. Специално участие в юбилейния концерт взеха Теодосий Спасов и квартет „Българска Джуниър“, с които Александър Христов е работил съвместно през годините. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама