Кметът на Добрич Йордан Йорданов откри изложбата „Изкуство по добруджански“

12:21, 31 окт 16 25 280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изложбата „Изкуство по добруджански“, която е експонирана във фоайето на Община Добрич бе открита днес от кмета Йордан Йорданов. Той благодари на организаторите от Уайс Мен Клуб, че съхраняват българския фолклор и  са социално отговорни към българското общество. Кметът поздрави всички деца с интересните творения и им пожела безгрижно детство и да продължат да бъдат носители на непреходните български фолклорни традиции. Изложбата се реализира по проект, подкрепен от Община Добрич по Програма за финансиране на гражданските инициативи в полза на местната общност и съфинансиран от Уайс Мен Клуб Добрич. Тя включва разнообразни творби – рисунки, шевици, черги, керамика, глинени фигури, колажи, макаронени бижута, сламени сувенири и мн. други от разнообразни материали. В изработката на творбите са използвани предимно естествени материали, модели от нашите прадеди и много, много любов и старание от децата. Тематична етно-програма от деца  съпроводи празничното събитие.

Председателят на Уайс Мен клуба сподели „Дадохме такова име на проекта си, защото всички дейности са свързани с родното, твори се от и за деца Добруджанчета, а накрая детското изкуство по Добруджански ще стане достояние на широката общественост чрез изложба с най-добрите творби на деца, които ще покажем в сградата на Общината. В днешно време за някои е немислимо да се използват пуканки, боб, леща, царевична шума и др. за декорации и украшения. В нашия проект те са не само плод на родната Добруджа, но и съществен елемент  в творчеството по добруджански и децата го доказаха.“.

Целта на дейностите по проекта „Изкуство по Добруджански“ е децата да развиват своите умения и чрез интересни за тях занимания да се възроди фолклора на Добруджа. Децата не само научават повече за своя град и етно-културните особености на добруджанската област, но и придобиват практически умения по приложни изкуства и трупат знания за традициите и фолклора, които могат да прилагат цял живот. С тази инициатива се цели да се насочи детската енергия в позитивна насока и дела и да се възпитат да обичат родния край и неговата специфика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама