Старозагорец осъди Енергото за допълнителна сметка

12:23, 31 окт 16 25 456 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Старозагорец осъди „ЕВН България Електроснабдяване" за начислена сума, заради манипулиран електромер. Решението е на Районен съд Стара Загора.

Делото е образувано по иск на потребителя да се признае, че не дължи сумата на доставчика на електроенергия. Според ищеца с писмо „ЕВН България Електроснабдяване" го е уведомило, че при извършена проверка на меренето на електрическата енергия на обект с неговия клиентски номер е констатирано, че електромерът е манипулиран и не отчита цялото количество консумирана енергия. Заради тези несъответствия от ЕВН приемат, че ползваната електроенергия е неизмерена, съответно незаплатена. И сметката му е коригирана, като допълнително е начислена еленергия на стойност 982.50 лв. Абонатът обаче твърди, че допълнителната електрическа енергия е начислена неправомерно, в нарушение на Закона за енергетиката и Общите условия на ЕВН. Собственикът на обекта не е уведомен за проверката и не е присъствал на нея.

Според съдиите за доставчика не съществува възможност за едностранна корекция на сметките, която да се обосновава с клаузи, от Общите условия. Прието е, че коригирането на сметките на вече доставена електрическа енергия, само въз основа факта на неточно отчитане на доставяната енергия, без да е доказано виновно поведение на потребителя, препятствало правилното отчитане, е недопустимо. Съдът приема, че искът е основателен и доказан, и следва да бъде уважен. 

Затова признава за установено, че старозагорецът  не дължи сумата от 982,50 лева. Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд Стара Загора.

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама