Акция „Зима” стартира в Шуменско на 1 ноември

12:48, 31 окт 16 25 583 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На територията на ОДМВР – Шумен стартира акция „Зима”. От 1 до 30 ноември ще се извършват масови проверки за гуми, светлини, чистачки и изправност на автомобилите. Това съобщи инсп. Мирослав Миронов от сектор „Пътна полиция“.

Акцията ще протече в три етапа.

От 1 до 8 ноември ще има засилени проверки на водачите на пътни превозни средства, велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др.

Втория етап на акцията, от 9 до 22 ноември, ще премине под название „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”, а третия етап е в периода от 16 до 30 ноември и ще протече под мотото „Безопасно шофиране през зимата”. Акцията е насочена както към водачите, така и към пътниците. Ще се следи стриктно и за техническа изправност на автомобилите.



През месец ноември ОДМВР – Шумен ще отбележи три важни дни: 2 ноември - Ден без велосипедисти - жертви на пътя; 16 ноември - без пешеходци-жертви на пътя; 30 ноември - без водачи и пътници в МПС-жертви на пътя.

За периода от 1 януари до 30 септември на територията обслужвана от ОДМВР –Шумен са станали общо 724 катастрофи. От тях 87 са тежки, при които има 18 убити и 69 ранени. В сравнение със същия период на 2015 г. общия брой на произшествията е намалял с 30, а броя на тежките е намалял с 4.

През деветте месеца на 2016 г. се запазва тенденцията най-уязвимата група пешеходци да е във възрастовата граница от 25 до 64-годишна възраст и над 64-годишна възраст. Най-много злополуки с тях са регистрирани във времето на сумрака. Причините най-често са комплексни: намалена сетивност, неправилно движение и присъствие на платното за движение и в същото време – несъобразена скорост на водачите при ограничена или намалена видимост особено в тъмната част на денонощието.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама