Показаха новия дрон на Община Бургас, бил най-добрият в България

13:28, 31 окт 16 / Любопитно 25 444 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Новият дрон, който Община Бургас закупи за около 140 хил. лв., беше показан в Експозиционен център „Флора“. Той е изложен пред входа на залата, където се провежда международният форум по повод Деня на Черно море с участието на трима български министри.

„Летателният апарат вече е предаден на Община Бургас и те вече ще планират кога ще започне неговото използване. Първо вероятно това ще стане за проекта, за който е закупен от института по океанография. По-добро от това в момента няма в България“, заяви проф. Димо Зафиров от Института за космически изследвания към БАН.

Дронът е шведско производство. Моделът разполага с мултиспектрална камера, с която могат да се наблюдават морските отпадъци. Безпилотният летателен апарат може да лети до 2 часа с едно зареждане на батерията. При изпълнение на задача на голяма дистанция той може да прелети разстояние до 50 километра. С оборудването, с което разполага в момента моделът в Бургас, той може да измине 20 км.

Освен мултиспектрална дронът разполага и с камера за дневно виждане, която може да се завърта в различни посоки под различни ъгли за прецизно наблюдение. Снимките, които се правят с нея, са с резолюция 12 мегапиксела, а видеото е с HD качество.

Летателната машина се закупува като част от проекта Инструменти за оценка на отпадъците, еутрофикацията и шума в морските води – (MARLEN), като целта му е да наблюдава дори и най-малките замърсявания в Черно море.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама