Започва 57-то издание на Международния фестивал "Мартенски музикални дни"

07:13, 10 мар 17 / Култура 25 297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес в Доходното здание от 19:00 часа е тържественото откриване на 57 издание на Международния фестивал Мартенски музикални дни, организиран от Община Русе, под патронажа на Министерството на културата.

За 57-ма поредна година Русе става притегателен център на музикални величия от цял свят. Тазгодишното издание на фестивала ще продължи до 26 март. Програмата предлага незабравими срещи с над 600 артиста от страната и чужбина, над 40 концерта, вълнуващи български и световни премиери, множество български дебюти съпътстваща програма за малки и големи, включваща образователни концерти, творчески работилници и тематични изложби.

Блестящият старт на този грандиозен проект ще бъде даден от любимеца на русенската публика – Светлин Русев, който ще излезе на сцената на Доходното здание като солист на Софийска филхармония под диригентската палка на Лио Куокман. В програмата ще прозвучат Дивертименто от Константин Илиев, Концерт за цигулка №1 от Прокофиев и Симфония №2 от Скрябин.

Сред официалните гости на събитието ще бъдат Илияна Йотова – вицепрезидент на Р България, Огнян Герджиков – служебен министър-председател и Рашко Младенов – служебен министър на културата. Концертът ще бъде излъчен директно по БНР и записан от БНТ.

Роденият в Русе Светлин Русев започва музикалното си образование в Музикалното училище в родния си град. През 1991 г. е приет във Висшата национална академия за музика и танц. Носител е на многобройни награди от международни конкурси от цял свят. Свирил е с оркестри от Америка, Азия и Европа. 

Работи в съвместни проекти с диригенти като Йехуди Менухин, Леон Флайшер, Мунг-Вун Чунг и др. От 2005 е концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Френското радио, а от 2007 до 2016 е концертмайстор и на Филхармонията на Сеул. От септември 2008 е професор по цигулка в Националната висша консерватория в Париж.

Лио Куокман, окачествен от американската критика като „изумителен диригентски талант“ за своята елегантност, увереност и великолепния усет за контрол, е еднакво търсен като диригент, солист и камерен изпълнител. В момента е втори сезон помощник-диригент на Филаделфийския оркестър и е носител на първа награда на публиката и награда за оркестър на третото издание на Международния диригентски конкурс Светланов във Франция миналата година. 

Работи еднакво успешно както в симфоничния, така и в оперния жанр. Дирижира Филаделфийския оркестър, оркестъра на Канадския национален център на изкуствата, оркестъра на Френското радио, Филхармонията на Сеул и др. 

На русенска сцена той ще има удоволствието да дирижира Софийска филхармония, която отдавна се е утвърдила като един от водещите институти в музикалния живот на България, представителен за цялата ни съвременна култура. В своята 89-годишна творческа история, Софийска филхармония е изминала дълъг интензивен път на художествено израстване. Тя е отличена с редица престижни награди, сред които и Специалната наградаКристална лира за 2016.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама