Архитект обяви за незаконна паметна плоча за спасяване на евреите в София

12:21, 10 мар 17 25 1587 Шрифт:
Автор: Даниела Стефанова

Скандал по време на възпоменателна церемония за 74-та годишнина от спасяването на българските евреи. Категорично несъгласие с текста върху паметната плоча, поставена недалеч от новия паметник  в градинката между Народното събрание и Софийския университет "Св. Климент Охридски“, срещу галерията на Националната художествена академия, изрази пред Topnovini.bg aрх. Миломир Богданов от Дунавската академия "Свети Наум Охридски". 

"Не сме против паметника, напротив - хубаво е, че го има, защото българските евреи винаги са били част от нашата нация и с тях имаме много древни отношения. Не сме съгласни с ето тази свинщина, с този срамен текст, който обижда българското достойнство, достойнството на нашите евреи и не отговаря на истината. Това е писано сякаш от Скопие", каза арх. Богданов, имайки предвид плочата и текста върху нея.

Снимка: Topnovini.bg

Според Богданов, там се посочват заслугите единствено на Българската православна църква, а липсват водещите фигури за спасяването на евреите. 

"Цар Борис го няма, Екзархът го няма! Това не е анонимно дело. Екзарх Йосиф е застанал на релсите, легнал е пред влака. Искам тази плоча да я няма! Остава да се напише, че Тодор Живков е спасил евреите! Само това го няма върху нея", обясни гневно Богданов и посочи и друга, според него неистина, че 11 000 евреи в Северна Гърция са били под българска администрация: "Това са хора гръцки поданици, защо не ги спаси Гърция?"

Архитектът има забележки и по самия паметник. "Той е прекрасно нещо, но беше редно освен хубавата Давидова звезда, която е стар символ не само на евреите, но и на мюсюлмани, и на християни, да имаше и някакъв български символ", критикува той.

арх. Богданов. Снимка: Topnovini.bg

Арх. Богданов има съмнения дори за законността на паметната плоча. "Тази плоча не е сложена законно, не е минала на художествен съвет, не е одобрена от Министерството на културата. Ако е минала, нека се докаже, нека видим протоколи. Обърнете внимание - тя дори не е сложена до паметника. Стои отстрани. Това е политиката на Скопие. Това е филмът "Трето полувреме" в България, който гледаме сега тук", категоричен е той. 

Припомням, че филмът на Дарко Митревски „Трето полувреме“ (2012 г.) внушава, че концлагерът „Треблинка“ е бил под съвместен българо-германски контрол, както и че депортацията на македонските евреи там е извършена с ентусиазъм от българските власти. Министър-председателят на Македония Никола Груевски нарече филма „проект от национален интерес“. 

Снимка: Topnovini.bg

Арх. Богданов и представители на Клуб на приятелите българи и евреи организираха днес мълчалив протест пред новия монумент.    

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама