Над 50% безработица в общините Венец, Никола Козлево и Каолиново

13:16, 10 мар 17 25 364 Шрифт:
Автор:

Одобриха състава на комисията от експерти и предложената методика за оценка и подбор на подадените предложения  за разработване на Регионална програма за заетост. Това стана на заседание на Постоянната комисия по заетостта в област Шумен днес, на която присъства и зам.обласния управител Живко Жечев.

Работната група ще бъде в същия състав:  Людмила Христова, началник-сектор Регионална  служба по заетостта, Пенка Андонова, началник-отдел и гл. специалист Галина Радославова от шуменската дирекция по заетостта.

„Финансовият ресурс  за Шуменска област е значително висок – 223 770 лв., но има нов размер на минималната работна заплата 460 лв. Това води до намаляване на възможностите повече хора да бъдат включени в заетост“, това обяви директорът на регионална служба по заетостта-Варна, Пламен Начков.

14, 5% е  средното месечно равнище на безработицата на областно ниво за 2016 г., което е по-високо от средното  за страната.

Над 50% безработица има в общините Венец, Никола Козлево, Каолиново, като най-ниско е равнището на безработица в областния град – 4,3.

604 са заявените работни места на месец за областта.

Най-тежка е ситуацията в общините Венец, където средно месечно се обявяват 14 работни места за месец, Каолиново – 60 и Никола Козлево –21. Най-много работни места се обявяват в областния център – 277.

Оценката на Комисията за разработване на регионалната програма за заетостта ще бъде на база средното месечно равнище на безработица, средногодишен брой на регистрирани безработни лица и потребности от работна сила.

„Няма да се класират проектни предложения чиито дейности включват предоставяне на социални услуги, личен социален асистент, домашен помощник, включват наемане на безработни лица на длъжност помощник възпитател, дублират дейности, които се извършват от лица на социално подпомагане или несъдържат конкретна информация за работата, която ще се извършва и обектите, на които ще се работи“ съобщи секретарят на комисията и автор на методиката, Хрисимира Христова.

Общините ще могат да представят проектни предложения до 17 март.

Според критериите по методиката община Шумен получава до 5 работни места, Венец до 7, Велики Преслав до 5, Върбица до 6, Каолиново до 7, Каспичан до 5, Никола Козлево до 7, Нови пазар до 5, Смядово до 6, Хитрино до 6 и областна администрация до 3 работни места за шест месечна заетост.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама