Герджиков призна за известно напрежение в дипломатическите отношения с Турция

15:13, 10 мар 17 25 424 Шрифт:
Автор:

„Има известно напрежение. Преди два дни беше привикан турският посланик Гьокче от зам.-министъра на външните работи. Беше обърнато внимание. Това са важни неща за отношенията, тъй като с Турция трябва да сме в добросъседски отношения и всякакви подобни опити за не съвсем коректно отношение в предизборен период не са добри. Силно се надявам да не се стига до крайни мерки, като скъсване на дипломатическите отношения. Това не можем и не бива да допускаме. Ние сме две съседни страни така, че няма да се стигне до там, силно се надявам“.

Това заяви проф. Огнян Герджиков по повод на последиците от излъчения предизборен клип, в който министър от югоизточната ни съседка агитира за ДОСТ на среща с българи в Турция.

Както вече съобщихме, служебният премиер на България пристигна днес за двудневно посещение в Русе.

Визитата му започна с редица работни срещи, включително с представители на местната власт, както и с институциите имащи отношение към подготовката и провеждането на предстоящите на 26 март парламентарни избори.

По този повод проф. Герджиков отчете, че подготовката за вота върви много системно.

„Това е една от моите най-важни задачи. Имаме великолепен министър на вътрешните работи и министър на отбраната, които отговарят за това. Създадена е много силна организация. Има сигнали за купуване на гласове. Първите сигнали дойдоха от Северозападна и Югоизточна България. Вземат се мерки. Превантивна дейност се провежда, много сериозна. Всички структури са мобилизирани, включително ДАНС и всички силови ведомства. Трябва да се покаже решимост за борба с това изключително грозно явление – българи да си продават гласовете за пари. Това е недопустимо за една европейска държава“, заяви служебният премиер.

„Нашето правителство е с кратък времеви хоризонт и искаме всичко да е перфектно, затова правим всичко възможно да няма никакви неща, които будят подозрение“, коментира проф. Огнян Герджиков по повод предстояща обществена поръчка за близо 300 нови автомобила на МВР.

Той обаче отказа да коментира подготвяна смяна на директора на УМБАЛ-Русе д-р Иван Стоянов, въпреки че лечебното заведение е с подобрени показатели и за разлика от други постоянно намалява своите дългове.

„Има здравен министър. Той е вицепремиер. Към него трябва да отнасяте този въпрос“, заяви служебният премиер, като добави, че служебният кабинет не е политически и не влага подобни нотки в работата си.

„Просто там, където заварваме недобри неща, се мъчим да намираме по-добри кадрови решения“, каза още проф. Герджиков.

По-късно служебният премиер ще се включи и в официалното откриване на Международния фестивал Мартенски музикални дни.

На следващият ден, той ще се запознае и ще направи оглед на място на инфраструктурата на Граничния контролно-пропускателен пункт (Зона Запад и Зона Изток) и Митница Русе, осигуряваща трафика на вход и изход в България. Проф. Герджиков ще приключи обиколката си в Русе с посещение на Басарбовския скален манастир „Димитър Басарбовски“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама