Областният управител се отчете пред наблюдатели от ОССЕ

15:19, 10 мар 17 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Наблюдатели от мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/ посетиха областния управител Татяна Петкова. Хана Ефременко и Газменд Агай се интересуваха от компетенциите на областния управител във връзка с организационно-техническата подготовка на изборите за народни представители на 26.03.2017 г. в област Сливен.

„За мен като областен управител това са вторите избори, по чиято подготовка имам ангажименти. Целта ми е да се проведат едни честни и демократични избори и да не се допуснат нарушения на Изборния кодекс“, каза Петкова и разказа за свършеното до момента.

Към областния управител е назначен технически екип от експерти на администрацията, които подпомагат дейността му във връзка с изборите. Ежедневно и гладко се осъществява координацията с общините, РИК, ЦИК и Администрацията на Министерски съвет, като са изяснени и разпределени всички ангажименти. В тази връзка беше и срещата през февруари на областните управители със служебния заместник министър-председател по вътрешния ред и сигурност и министър на отбраната Стефан Янев.

Областният управител, в изпълнение на своите ангажименти, проведе консултации с партиите и коалициите за състава на РИК-Сливен, като беше постигнато съгласие за длъжностите в комисията. В резултат РИК-Сливен е назначена и изпълнява безпроблемно своята дейност. Областният управител предостави помещение, техническо оборудване и материали за дейността на РИК-Сливен.

ЦИК е уведомена за необходимия брой бюлетини за област Сливен. Методическите указания за дейността на СИК, бланките за преференции и списъка с имената и номерата на кандидатските листи в областта са дадени за печат и предстои доставката им.

Областният управител проведе среща със секретарите на общините. В резултат със заповеди на кметовете бяха определени помещения за съхранение на изборните книжа и материали преди и след изборите, а комисия, назначена от областния управител извърши физическата им проверка.

Областният управител се произнася и по случаите на обжалване на заповедите на кметовете за образуване на избирателни секции.

Писмено бяха уведомени общините, че следва да осигурят възможност за електронно подаване на искане за вписване в избирателния списък по настоящ адрес.

Петкова информира наблюдателите от ОССЕ, че през следващата седмица предстои да се проведе обучението на членовете на СИК от страна на РИК-Сливен, за което са осигурени подходящи зали. „Особено внимание трябва да се обърне на СИК как да попълват своите протоколи и бланките за преференции,“ допълни Петкова.

Тя съобщи още, че предстои да бъдат получени, транспортирани и съхранени изборните книжа и бюлетини в определено със заповед от областния управител помещение до тяхното разпределение и получаване от общините.

Осигурена е подходяща и добре оборудвана зала, където след приключване на изборния ден секционните избирателни комисии ще предават своите изборни материали. „Информационно обслужване“ ще се погрижи за въвеждането на изборните резултати от протоколите.

Цялата дейност на областния управител във връзка с организационно-техническата подготовка на изборите се отчита регулярно пред заместник министър-председателя по вътрешния ред и сигурност и министър на отбраната и пред Администрацията на МС. Информация се публикува на сайта на Областна администрация – Сливен и се разпространява до местните и регионални медии.

Областният управител отговори на допълнително поставените въпроси от наблюдателите на ОССЕ – къде и какви проблеми биха могли да възникнат по време на изборите, какво мисли за купения и корпоративния вот, постъпили ли са жалби за нарушения и др.

„До момента всички политически сили водят законна и толерантна кампания. Моята цел е тя да продължи в този дух,“ каза в заключение Петкова.

ОССЕ е най-голямата световна междуправителствена организация в областта на сигурността, която включва всички страни от Европа, САЩ и Канада и ОНД. В България мисията се състои от 11 души основен екип и 8 дългосрочни наблюдатели. Настоящата мисия стартира на 23 февруари и ще приключи на 6 април. На 13 март екипът от наблюдатели от цялата страна трябва да представи междинен доклад.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама