Меркел: Независимо от интересите на Русия и Турция на Балканите, страните от региона имат бъдеще в ЕС

16:09, 10 мар 17 / Свят 25 236 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че независимо от интересите на Русия и Турция на Западните Балкани, страните от региона трябва да запазят перспективата си за присъединяване в ЕС. Това каза тя по време на пресконференция в Брюксел, предаде БГНЕС.

„Ние вчера обсъждахме ситуацията на Балканите и дадохме ясно да се разбере, че страните трябва да имат перспектива за встъпване в ЕС, въпреки че ние виждаме други страни – Русия и Турция, да имат интерес там“, посочи тя.

Подобна позиция изказа и председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който заяви, че всички страни от съюза са готови да се противопоставят на „външните сили“, които се опитват да дестабилизират Западните Балкани. „Всички страни от ЕС изразиха подкрепа за европейската перспектива на страните от Западните Балкани и готовност да противодействат на външните сили, опитващи се да дестабилизират региона“, каза той на пресконференция след срещата.

В своето изказване канцлерът Меркел също така заяви, че лидерите на общността ще проведат нова среща в началото на април, на която ще обсъдят процедурата по излизането на Великобритания от съюза.

„Писмото на Великобритания (с което страната официално ще поиска напускане от ЕС – бел. ред.) трябва да дойде през март. Ако то пристигне следващата седмица, извънредната среща ще се състои на 6 април. Ако това стане по-късно, то ще изберем дата след 6 април“, заяви канцлерът. Тя добави също, че европейските институции са готови за това и го очакват с интерес.

Преди това обаче европейските лидери ще се срещнат в Рим на 25 март, за да отбележат 60-та годишнина на блока. „Мотото е, че сме обединени в разнообразието“, каза канцлерът по повод на предстоящата среща в италианската столица. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама