Майкъл Флин предлага да даде показания срещу Тръмп в замяна на имунитет

10:50, 31 мар 17 / Свят 25 203 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отстраненият съветник по национална сигурност на САЩ Майкъл Флин „има да разкаже история“, съобщи неговият адвокат, засилвайки твърденията, че Флин е предложил да свидетелства за съществуването на връзки между президента Доналд Тръмп и Русия в замяна на имунитет. Това информира АПФ, цитира БГНЕС.

Бившият съветник е отправил предложението на ФБР и комисиите за разузнаване в Сената и Камарата на представителите, съобщи изданието „Уолстрийт джърнъл“.

Флин, който беше близък съветник на Тръмп по време на кандидатпрезидентската му кампания през 2016 г., беше принуден да подаде оставка като част от новата администрация само седмици, след като тя встъпи в длъжност. Това стана заради разкрития, че е дал подвеждаща информация за преговори, които е водил с руския посланик в страната Сергей Кисляк по време на смяната на властта.

„Уолстрийт джърнъл“ посочва, че не е известно какво точно е предложил Флин да бъде обсъждано по време на неговите показания. Но според анонимен източник искането за имунитет на пенсионирания армейски генерал предполага, че него го заплашват „съдебни опасности“.

В изявление в „Туитър“ Робърт Келнър, който е адвокат на Флин, заяви, че той „със сигурност има да разкаже история и много иска да я каже, ако обстоятелствата го позволяват“.

„От уважение към комисиите няма да коментираме в момента детайлите на разговорите между генерал Флин и комисиите за разузнаване в Сената и Камарата на представителите“, заяви Келнър.

Според източник на в. „Ню Йорк таймс“ от Конгреса разследващите са предпазливи по отношение на сключването на споразумение с Флин, поне докато не напреднат по разследването и не придобият по-добра представа за това каква информация може да предложи той.

В момента се провеждат най-малко четири разследвания във връзка с обвиненията, че Москва се е опитала да повлияе на президентските избори през ноември в полза на Тръмп. Най-много въпроси има около това дали членове на вътрешния кръг на републиканците не са се свързвали по един или друг начин с Русия.

Миналата седмица ФБР потвърди, че разследва подобна възможност.

Флин, който е бивш ръководител на американското военно разузнаване, е получил щедро възнаграждение, за да посети галавечеря, организирана от руската телевизия RT в края на 2015 г. На нея той седи на една маса с руския президент Владимир Путин, предизвиквайки съмнения за връзките си с Москва.

Флин беше уволнен заради разговори с Кисляк в края на декември, в разгара на обвиненията от страна на отиващата си администрация на Барак Обама за руска намеса в изборите, придружени от въвеждането на санкции и експулсирането на дипломати. Въпреки оставката на Флин Тръмп го защити, настоявайки, че това е работата на един съветник. Но действията на генерала са се случили преди той да встъпи в длъжност. Според американското законодателство частни лица нямат право да се ангажират с международна политика от името на правителството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама