Зелена велоалея ще минава по средата на бул. "Патриарх Евтимий"

12:17, 31 мар 17 25 694 Шрифт:
Автор: Даниела Стефанова
Изграждането на зелена велоалея по средата на столичния булевард "Патриарх Евтимий", където в момента се прокарва третият лъч на метрото, е предложил екипът на главния архитект на София Здравко Здравков. Това съобщи пред медиите столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на пресконференцията за визията за София, в която участваха експерти от екипа на датския архитект Ян Геел. 
 
"Екипът на арх. Здравков има задача, докато върви строителството на метростанциите, да даде предложение по какъв начин да изградим велоалея. От тях се очаква да предложат свързване на съществуващите вече велоалеи през централната градска част. Много важно е от Руски паметник по бул. "Скобелев" и бул. патриарх Евтимий" да се свърже изградената велоалея по бул. "Витоша", както и по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви". Така ще имаме мрежа от велоалеи", посочи кметът Фандъкова. 
 
Идеята за "Патриарха" е първото предложение на екипа архитекти и столичният кмет обяви, че го харесва.  
 
Кметът Фандъкова заяви, че проектът включва и посаждането на дървета, за да се възвърне някогашният облик на булеварда. Освен това столичните архитекти предлагат паркирането по "Патриарха" да бъде едностранно. Плановете са идеята за велоалея по "Патриарха" да бъде реализирана следващата година. 
 
Обсъжда се изграждане на велоалея и по бул. Дондуков, където предстои мащабна реконструкция.  
 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама