Виктор Орбан: Сорос не може да бъде над законите, университетът му дава фалшиви дипломи

14:08, 31 мар 17 / Свят 25 237 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Централноевропейският университет в Будапеща издава фалшиви дипломи и нарушава националното законодателство за висше образование.

Това каза унгарският премиер Виктор Орбан. Университетът бе създаден от милиардера Джордж Сорос. "Унгария е суверенна държава. Ние подкерпяме образованието по всякакъв начин, но не и измамите, информира РТС, цитира БГНЕС. Нито един милиардер не е над закона и поради тази причина този университет трябва да спазва законите в страната" подчерта Орбан.

Унгарското правителство ожесточи битката си с Джордж Сорос и неговия университет пред последните месеци.

Централноевропейският университет бе създаден през 1991, след падането на комунизма, от дълго време беше бастион на либерализма, враждебно настроен към дясното правителство на Виктор Орбан.

Предложени промени в закона за висшето образование от 2011 затягат правилата за функциониране на финансирани от чужбина висши училища.

Университетите, които издават дипломи в Унгария, ще запазят разрешителните си, ако имат инфраструктура, включваща университетски градчета, и ако предлагат изучаване на същите дисциплини, в държавата, която ги финансира.

Централноевропейският университет не отговоря на новите условия, защото се финансира от САЩ, но там няма изнесено обучение.

Промените в правилата включват и спогодба между правителството на държавата донор и унгарското правителство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама