Бразилците протестираха срещу реформите на президента Темер

09:03, 01 апр 17 / Свят 25 213 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Десетки хиляди бразилци протестираха снощи срещу реформите в страната, подкрепяни от консервативното правителство на президента Мишел Темер, предаде БГНЕС. Демонстрациите в редица градове, сред които Бразилия, Рио де Жанейро и Сао Пауло, бяха против промените в ключови сектори като пенсионната система и трудовото законодателство.

Протестите се случиха на фона на социологическите проучвания, според които работата на държавния глава е слабо подкрепяна от 31% от гражданите като „приемлива“. Други 55% са напълно против, а само 10 на сто оценяват действията му като „добри“.

Темер седна на президентския стол след импийчмънта на левия президент Дилма Русеф, обвинена в злоупотреба с държавни средства. Тогава той обеща да възстанови икономиката след две години на рецесия, но екипът му остава още по-непопулярен от този на Русеф.

Въпреки правителствените прогнози за икономически растеж в рамките на месец, безработицата в Бразилия скочи с 13,2% през последното тримесечие на годината.

Междувременно, заради корупционния скандал, в който освен Дилма Русеф, бе намесен и Мишел Темер, Върховният избирателен съд ще трябва да реши дали президентският вот е бил валиден. Обсъжданията ще започнат във вторник, а от взетите решения зависи дали ще бъде назначен нов временен президент до редовните избори през 2018 г. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама