В Япония криптовалутата получи официален статус на платежно средство

09:59, 01 апр 17 / Свят 25 214 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Криптовалутата, в това число и биткойн, получи днес статут на платежно средство в Япония в съответствие с приетия по-рано закон за валутната регулация, съобщава БГНЕС. В документите обаче изрично се посочва, че биткойните ще изпълняват функцията на валута, но официалната парична единица в страната остава само йената.

Въпреки новопридобития статут обаче, въпросите, свързани с данъчното облагане и отчитането на операциите при използването на виртуална валута, остават нерешени. Освен това, както се и очакваше Японският съвет за одит ще може да състави единен набор от правила едва след 6 месеца.

Във връзка с влизането на сила на новия закон, японските банки планират да влязат в тясна връзка с "блокчейн" технологиите за тестване, на които се базира виртуалната валута. Асоциацията на японските банки по-рано съобщи и че възнамерява до следващата година да е създала нова платформа за провеждането на съответните тестове както на големите, така и на регионалните агенции. целият този процес ще бъде подкрепен от Централната банка на Япония и Агенцията за финансови услуги в страната. Крайната цел на проекта е е да се преработи "блокчейн" технологията при осъществяване на финансови междубанкови преводи така че свързаните с него разходи да се намалят с около 5%. Това, от своя страна, би довело до по-ниски банкови такси и увеличаване на търсенето от страна на клиентите на банковите услуги.

Биткойн е споделена в Интернет счетоводна система за поддръжка на индивидуални сметки. Тя работи на принципа на P2P мрежа със софтуер с отворен код, която е напълно децентрализирана, няма централен администратор, нито пък е контролирана от някоя институция като например централна банка. Една от функциите на биткойнът е, че той е в състояние да гарантира пълна анонимност на човек или група от хора, които пазаруват с него. Освен това се характеризира с лесна оперативност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама