ЕС решително осъди използването на химическо оръжие в Сирия

02:34, 07 апр 17 / Свят 25 264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският съюз решително осъди предполагаемото използване на химическо оръжие на 4 април в град Хан Шейхун в сирийската провинция Идлиб и призова СС на ООН да проведе подробно разследване.

„Европейският съюз заявява, че като участва в Конвенцията за забрана на химическото оръжие, сирийският режим е поел задължение да се въздържа от употребата му. Затова ЕС призовава съюзниците на режима като Русия да осъществят натиск върху него с тази цел”, казва комисарят по външните работи на ЕС Федерика Могерини. В подобна посока се изказа и канцлерът на Германия Ангела Меркел.

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви използването на химическо оръжие за ужасяващо престъпление, а държавният секретар Рекс Тилърсън обеща, че страната му ще даде „подходящ отговор”.

Руското министерство на отбраната съобщи по-рано, че през деня на 4 април сирийските военновъздушни сили са нанесли удар по източните покрайнини на Хан Шейхул и са унищожили цех за производство на боеприпаси с химически оръжия, които са доставяни в Ирак и Алепо.

В резултат на удара загинаха 58 души, сред които 11 деца. Пострадаха стотици.

Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) започна разследване на случая, Западът настоява за резолюция срещу президента на Сирия Башар Асад, Русия поиска консултации в закрито заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама