Д. Митрова: Финалният вариант на законопроекта за българско гражданство не е съгласуван с правосъдния министър

11:44, 07 апр 17 / Политика 25 410 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Финалният вариант на законопроекта за българско гражданство не е съгласуван с министъра на правосъдието. Това заяви днес в изявление ресорният зам.-министър на правосъдието Деница Митрова. С него тя оповести официалната позиция на ведомството във връзка със законопроекта за изменение и допълнение за българското гражданство и внесените в него промени в Изборния кодекс, предаде БГНЕС.

Според Митрова, в нито един момент от обсъждането на законопроекта не е коментирано отпадането правото на глас на български граждани, живеещи на територията на ЕС. Проектозаконът, поясни тя, е готвен от експерти към министерството, и впоследствие е обсъждан с правния съвет към президента. Законопроектът е качен за обществено обсъждане на интернет страницата на министерството от директора на Дирекция „Съвет по законодателството” в нарушение на действаща заповед от 17 март 2017 и без да бъдат изпълнени разпорежданията на ресорния зам.-министър във връзка с редакцията на изборните права на българските граждани, и без да са съобразени с действащите правила на ИК, свързани с уседналостта на българските граждани.

В нарушение на вътрешните правила и без знанието на министъра, служителят (бел. ред. - Любомир Талев - директор на Дирекция "Съвет по законодателството") направи още едно нарушение, опитвайки се да стартира съгласувателна процедура на законопроекта в нередактирания му вариант, преди да е изтекъл срокът за обсъждане. Категорични сме, че с действията си служителят уронва престижа на Министерството на правосъдието. Назначен е след конкурсна процедура за директор на Дирекция „Съвет по законодателството” и изпитателният срок на работа към момента на освобождаването му не е бил изтекъл.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама