В Разград започва националният конкурс за млади пианисти

12:09, 07 апр 17 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

20 музиканти ще участват в тазгодишното издание на конкурса за млади пианисти "Димитър Ненов". Музикалната надпревара ще се проведе на 8 и 9 април в Разград. Организатори на проявата са общинската администрация, читалище "Развитие 1869" и едноименната къща - музей в града. Целта на конкурса е да популяризира творчеството на големия български композитор Димитър Ненов  и да открива и стимулира млади изпълнители.
За наградите на конкурса ще се надпреварват пианисти от Шумен, Силистра, Казанлък и Разград. Участниците ще бъдат разделени в две категории - индивидуални изпълнители и клавирни дуа, които ще се състезават съответно в пет и две възрастови групи. Изпълненията на участниците ще оценява жури с председател Евгени Желязков и членове проф. Албена Димова и Надя Милева.

Официалното откриване на събитието е утре от 10 часа в къщата-музей "Димитър Ненов", където ще бъде изтеглен жребият за поредността на изпълненията на участниците. Конкурсната част на музикалната надпревара започва час по-късно в залата на Разградската филхармония. По регламент участниците задължително ще представят на сцената изпълнение от Димитър Ненов, с изключение на най-малките пианисти до втори клас.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на 9 април от 11 часа в залата на филхармонията. Наградният фонд, осигурен от организаторите, е в размер на 2 000 лева. Освен първа, втора и трета награда за всяка възрастова група са предвидени и две специални награди - на къща-музей "Д. Ненов" за изпълнение на произведение от известния български пианист и на читалище "Развитие" - за високи педагогически постижения. Всички участници в конкурса ще получат и диплом за участие. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама