Варненска болница прилага най-модерното лъчелечение

14:11, 07 апр 17 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За първи път в България в навечерието на международния празник на здравето във варненската университетска болница „Света Марина“ е била приложена техника с активно координиране на дишането (ABC система на Elekta), синхронизирано с облъчването. Пациентката, при която е използван методът, е с карцином на лявата млечна жлеза, съобщиха от болницата.

Революционната техника е приложена в Клиниката по лъчелечение с ръководител доц. Елица Енчева. С нея е намалена дозата в сърцето, магистралните кръвоносни съдове и левия бял дроб.

Едновременно за първи път в страната при тумори на млечната жлеза е приложена и  най-модерната техника на облъчване VMAT – обемно ротационно модулирано по интензитет лъчелечение. Тя се отличава от стандартните техники на облъчване с голяма прецизност и намаляване на дозата в околните здрави тъкани и органи. Ползата от комбиниране на двата метода е редуциране почти до минимум на честотата на сърдечните усложнения като атеросклероза, исхемична болест на сърцето, тромбоза на големите съдове.

Пациентката е облъчена на първия по рода си линеен ускорител в България Elekta Versa HD. Той е способен автоматично да синхронизира облъчването с дихателните движения на пациентите чрез задържане на дишането и разполага с най-доброто устройство за модулиране на лъчевия сноп-колиматор Agillity, отличаващ се с голяма скорост и прецизност на реализиране на дозата на облъчване и намаляване на общото облъчване на пациентите.

Комбинираното приложение на тези два най-модерни метода на лъчелечение се прилага при всички пациенти с гръдни и коремни тумори, чиято позиция зависи от дихателните движения на пациентите, обясниха от болницата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама