Повече престъпленията свързани с наркотици отчита прокуратурата в Търговище

15:28, 07 апр 17 25 424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Увеличават се престъпленията свързани с наркотици и с палежи на територията на област Търговище. Изводът се съдържа в данните на отчетния доклад за работата на прокурорите от Окръжната прокуратура и районните прокуратури в Търговище, Попово и Омуртаг за изминалата година. 


Досъдебните производства за наркотични вещества, наблюдавани през 2016, са били 46 при 28 през 2015 г. Броят на новообразуваните досъдебни производства е 33, а приключените – 19. Със 17 обвинителни акта на съд са предадени 19 лица. това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура Варна.
След отчитане на намаление на палежите в региона в три последователни години, през 2016 г. тези престъпления са се увеличили значително – 23 са регистрирани, което е два пъти повече от предишния период.


През миналата година са образувани и водени предварителни проверки по 21 преписки за злоупотреби при получаване на финансови средства от европейските фондове.
От прокуратурата отчитат приключена работата и по установена схема през 2015 г., където  чрез свързани лица по смисъла на Търговския закон две фирми са кандидатствали по Оперативна програма “Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” 2007 – 2013 г. По време на реализиране на проекта само се отчитала дейност, наемало се помещение, фиктивно се назначавали лица и се закупували стари машини. По този начин се усвоявали европейски средства.
През 2016 г. по актове на прокурорите в Търговище са образувани в съдилищата 469 дела. Общият брой на предадените на съд лица е 487. През годината са осъдени и санкционирани с влязъл в сила съдебен акт 460 лица.


Изготвени са били  11 европейски заповеди за арест, докато през 2015 г. те са били само 3. С девет от тях прокурорите са искали  предаване на осъдени в България лица с влезли в сила присъди.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама