Кралят на флейтата Еманюел Паю свири за първи път в България

07:00, 10 апр 17 / Култура 25 612 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Соло флейтистът на прочутата Берлинска филхармония Еманюел Паю, наричан още “Флейтист Номер 1 в света”, открива днес от 19 часа VIII Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”. В концерта в ДК „Борис Христов” – Пловдив участват и италианския флейтист Марио Кароли в партньорство с елитния камерен ансамбъл „Софийски солисти” под диригентството на проф. Пламен Джуров.

Еманюел Паю с право е считан за един от най-великите флейтисти на нашето време. На 22-годишна възраст той става най-младия оркестрант в Берлинска филхармония, чийто диригент по това време е Клаудио Абадо. Солата му в Берлинска филхармония са еталон за подражание и недостижим връх в оркестровото майсторство. Еманюел Паю изнася повече от 160 концерта годишно. Свири под палката на легендарните диригенти на съвремието – Абадо, Баренбойм, Булез, Фишер, Гергиев, Маазел, Перман, Ратъл, Разтропович. Като камерен изпълнител си партнира с едни от най-големите музиканти на нашето време - Eric Le Sage, Alessio Bax, Yefim Bronfman, Hélène Grimaud, Stephen Kovacevich и много други.

Той има извънредно широко амплоа - дебютира и в джаз-музиката, вдъхновен от запознанството си с джазмена Jacky Terrasson. През 1996 г. подписва ексклузивен договор с компанията EMI Classics, което му спечелва славата на единствения  флейтист в света, получил солистичен договор с топзвукозаписна фирма. EMI Classics издава над 25  диска с негови изпълнения, всеки от които е съпроводен с награди и блестящи отзиви в пресата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама