Венцеслав Антонов е номиниран за голямата награда „Варна“

07:00, 10 апр 17 / Култура 25 332 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Художникът Венцеслав Антонов, директор на Международното биенале на графиката, е номиниран за носител на голямата награда „Варна“ за култура. Това става ясно от протокола на журито за наградата.

В областта на литературата има две номинации - Ангел Ангелов – за романа му „Пътуването“ и Юлиян Атанасов - за стихосбирката „Романтика за динозаври“ и „Строителите на случайностна България“ - есета в съатворство с Деян Михайлов (разкази).

В сферата на изобразителните изкуства номинирани са Лора Маринова – Борисова и Димитър Борисов – за високи екипни постижения в областта на сценографията, портрета и композицията. Номинацията за театър е за Гергана Арнаудова – за блестящото й изпълнение в ролята на мадам Злата в „Криворазбраната цивилизация“ на ДТ „Стоян Бачваров“, както и в редиця други постановки. За колективна награда е предложен екипът на Държавния куклен театър – за спектакъла „Мечо Пух“ от Ал. Милн.

Номинациите за музика са за Емил Диканаров – за активното пропагандиране на българската музика в чужбина и за преподавателска дейност, и за тамбуриста Неждет Мустафа Ахмед – за изключителния му принос за развитието на музикалния фолклор, за преподавателска и изпълнителска дейност в инструменталния фолклор.

В раздела „Опера“ за награда е предложен екипът на Държавната опера във Варна за постановъчен екип и изпълнители – симфоничен оркестър, солисти, хор и балетна трупа, за световната премиера „Граф Монте Кристо“ - мюзикъл по едноименния роман на Александър Дюма.

Няма предложения за награди за танц, кино и . Две са предложенията в сферата на журналистиката – за музиковеда Татяна Илийчева Капричева – за популяризиране и отразяване на музикалния и културния живот на Варна , и за бившия главен редактор на вестник „Свободен народ“ Офелия Хаджиколева – за книгата й „Варна и варненци в една колекция“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама