Маккейн обсъди сигурността и положението на Балканите с хърватските лидери

08:13, 10 апр 17 / Свят 25 213 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американският сенатор и председател на Комисията на Сената за въоръжените сили Джон Маккейн разговаря с президента на страната Колинда Грабар Китарович и с премиера Андрей Пленкович. Това информира БГНЕС.

Маккейн и Китарович обсъдиха положението в Югоизточна Европа, значението всяка една страна да има индивидуална евроатлантическа перспектива и гарантирането на трайна стабилност и напредък в региона", се казва в официално съобщение от кабинета на хърватския държавен глава. Оттам уточняват, че срещата се е провела в Опатия, на Адриатическо море.

Двете страни са постигнали съгласие колко е важно американската администрация да се фокусира върху региона. Китарович и Маккейн осъдиха използването на химическо оръжие в Сирия, както и от необходимостта от намиране на решение на дългогодишната криза в Сирия и нуждата от активни действия от страна на международната общност, за да няма други случаи както този с използването на химическо оръжие.

Визитата на Маккейн става само няколко дни преди 25-та годишнина от признаването на независимостта на Хърватия от страна на САЩ. "САЩ ни подкрепяха за членството в НАТО и ЕС. Хърватия дълбоко ценни трансатлантическото сътрудничество със САЩ", се казва още в съобщението от кабинета на Китарович.

Американският сенатор бе приет и от премиера на Хърватия Андрей Пленкович в Дубровник. Двамата говориха за двустранните отношения, положението в Югоизточна Европа и сътрудничеството в областта на сигурността, съобщиха от кабинета на премиера.

Преди визитата си в Хърватия Маккейн бе в Словения, а днес ще посети Белград.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама