300 лева минимална пенсия на този етап е малко вероятна

11:10, 10 апр 17 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Минималните пенсии най-вероятно няма да станат 300 лв. Все пак те може да бъдат увеличени еднократно, а добавките за най-бедните за Коледа и Великден да се удвоят.

Това на този етап изгллежда най-реалистично, с оглед преговорите между ГЕРБ и Обединените патриоти за формиране на бъдещата управленска коалиция, сочи информация на в. 24 часа, позовавайки се на източници, запознати с разговорите.

Експертите от ГЕРБ продължават да са убедени, че предложеното увеличение на минималната пенсия до 300 лв. представлява заплаха за пенсионния модел и ресурсите на държавата.

Обсъждат се няколко различни варианта, сред които еднократно увеличение на всички пенсии или повишаване на минималния праг. Минимална пенсия от 180-200 лв. е максималната оферта на ГЕРБ засега. Планът е, ако има финансов ресурс, това да се случи от юни 2017 г. Според разчети на експерти, за целта ще са нужни между 300-350 млн. лв.

От ГЕРБ настояват да се запази схемата на нарастването – след 2017 г. то да бъде с увеличаване на тежестта за всяка година осигурителен стаж във формулата. Ако се приеме тази схема, през 2018 г. ръстът на пенсиите ще е с 3.1%, а през 2019 г. – с 2.9%.

Идеята на Патриотите пък е на първо време да се индексират по-ниските пенсии – например тази година тези от 300 до 400 лв, догодина – от 400 до 500 лв.

Няма да е справедливо, ако не бъдат индексирани, макар и с по-малък процент и по-високите пенсии, настояват от Обединени патриоти. Те са готови да покажат откъде могат да се вземат необходимите средства, които да се използват за увеличаването на пенсиите.

Парите, отпуснати за по-високи пенсии, са своеобразен стимул за българската икономика, защото възрастните хора ще ги изхарчат за храна и лекарства, твърди един от лидерите на коалицията Красимир Каракачанов.

Според Патриотите с увеличените пенсии хората ще могат да посрещнат по-високите цени на парното и топлата вода, които се очакват при одобреното от КЕВР шокововдигане на цените на газа. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама