Поне десет млади хора годишно умират от дрога в Добрич

11:12, 10 апр 17 25 495 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Не по-малко от десет човека годишно умират от наркотици в област Добрич, съобщи пред Topnovini.bg окръжният прокурор Пламен Николов. Смъртта им е причинена основно от твърда дрога – хероин.

Той поясни, че делата за смърт, причинена от наркотици, се завеждат като самоубийства. Поради това точен брой не може да се каже.

Броят на починалите през годините е постоянен, но на наркозависимите се увеличава. Почти постоянна е клиентелата на наркодилърите. Основно те са тийнейджъри и лица до 30-35 годишна възраст, като все повече се увеличава делът на жените.

Дрогите, които се предлагат на пазара, постоянно се  сменят, тъй като по граничните пунктове на външните граници на Европейския съюз има възможности за полеви тестове за най-разпространените наркотици, а за модифицираните не винаги има възможност полевият тест да ги обхване. Поради това производителите на дрога се опитват да изменят химическите формули постоянно, за да може на границите да не бъде констатирано наличието им с полеви тестове, обясни Николов.

По думите му, има данни за организирани групи по отношение на наркотиците. Окръжният прокурор е недоволен от работата н а полицията в тази област. Трябва да бъдат заловени с наркотиците в тях при спазване на процесуалния закон, за да бъде годно доказателство.

На брифинг по повод годишния отчет на окръжната прокуратура Пламен Николов изрази недоволството си от противодействието, което полицията оказва в борбата срещу разпространението на дрога в областта. През 2016 г. са образувани 372 досъдебни производства за държане или разпространяване на наркотици, докато през 2015 г. са били 186, а 2014 – 120. „Ръстът за три години е двоен. Може да се каже, че град Добрич и областта се напълниха с наркотици.  А, противодействието е слабо. Основно се залавят лица, които държат в себе си малки количества наркотици – едно-две пакетчета, грамчета. За цялата година няма разбита нито една престъпна група и изяснен нито един канал за внос на наркотици в областта. Залавянето е само на улични дилъри или най-много на следващото по-горно ниво в тяхната йерархия”, коментира Пламен Николов.

„Известно ни е, че в града има основно две групи, които разпространяват наркотици и са в конкуренция помежду си. Слава Богу тази конкуренция не е дала външен резултат – няма убити или ранени от едната група от посегателства от членове на другата група или няма т.нар. нарковойни”, коментира за Topnovini.bg Николов. По думите му, двете групи са си разделили пазара, основно по клиентски групи.

Предполага се, че вносът на наркотици на територията на област Добрич е основно от Варна. Почти сигурно е, че няма внос по море. На пристанище Балчик почти не спират чужди плавателни съдове, а малките кораби и яхти почти не се движат в момента. Рибарските лодки също се контролират. Нямаме данни от гранична полиция, че е имало контакт между лодки на рибари и чужди плавателни съдове което да предполага прехвърляне на наркотици, каза Николов.

Окръжната прокуратура е предала на Специализирана прокуратура данни за разкрити организирани престъпни групи за разпространение на наркотици.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама