Иракските кюрди поканиха дипломати да наблюдават референдума за независимост

11:13, 10 апр 17 / Свят 25 190 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Представители различни партии в Иракски Кюрдистан проведоха среща с чуждестранни дипломати и консули в Ербил, на която ги известиха за провеждането до края на годината на референдум за независимост на региона. 

Това съобщи Патриотичният съюз на Кюрдистан (ПСК), информира ТАСС, цитира БГНЕС. Ербил е столица на Иракски Кюрдистан, а кюрдската делегация бе представена от ПСК и Демократичната партия на Кюрдистан (ДПК). Те се обърнаха към дипломатите с молбата да подкрепят референдума и да участват като наблюдатели в гласуването.

На 23 март премиерът Нечирван Барзани на Иракски Кюрдистан обеща публично, че референдумът ще се проведе тази година.

Отделно делегация на Иракски Кюрдистан посети на 5 април Багдад, за да обсъди провеждането на референдума с властите на Ирак. Те са преговаряли с президента Фуад Масум, премиера Хайдер ал-Абади и председателя на парламента Салим ал-Джабури. На срещата бе обсъден и спорният въпрос между Ирак и Иракски Кюрдистан за провинция Киркук. Провинцията смята също да проведе референдум за присъединяването й към Иракски Кюрдистан.

След срещата представител на ДПК заяви, че преговорите с Багдад ще се водят след референдума въз основа на резултатите от него.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама