395 дела е разгледал Административният съд в Разград през 2016 година

11:56, 10 апр 17 25 531 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съдиите от Административния съд в Разград отчетоха свършеното през 2016 година. Докладът за дейността е представен на отчетно събрание от председателя на съдебната институция Ива Ковалакова - Стоева, съобщават от съда. Гости на мероприятието са били Йордан Константинов, председател на първо отделение от Първа колегия на Върховния административен съд и Ваня Анчева, председател на седмо отделение от Втора колегия на Върховния административе съд, както и представители на органите на съдебната власт от Разградски регион.

Председателят на съда е запознал присъстващите с резултатите от дейността на съда през 2016 година. Тя е посочила, че за поредна година установените данни за срочност на висящите производства и качество на постановените съдебни актове са много добри в сравнение със статистическите данни за административните съдилища в страната, а така също и за работата на общите съдилища. Те обективно сочат, че съдиите и служителите при Административен съд - Разград са положили необходимите усилия максимално бързо да разгледат и решат предявените пред тях спорове и да предоставят качествено ефективно административно правосъдие.

 

Тези факти били отчетени и от гостите, които поздравили разградските административни съдии за добре свършената работа през отчетния период.

През 2016 г. в Административен съд – Разград са образувани 200 административни дела и 160 касационни дела. В началото на периода са висящи 16 административни дела и 19 касационни дела. Така общият брой на разгледаните дела е 395, от които 216 административни дела и 179 касационни дела, сочат данните от доклада на съда.

През отчетния период на производство пред съда са били 20 дела по оспорване на подзаконов нормативен акт. Всички те са образувани по протест на прокурор от Окръжна прокуратура - Разград против наредби на общинските съвети на територията на област Разград.

През 2016 г. съдиите при Административен съд - Разград са  решили/прекратили общо 357 дела, от които в тримесечен срок 340 дела, което се равнява на 95% от общо свършените дела. Съдебните актове по всички дела са изготвени в законоустановения едномесечен срок.

 

През отчетната година има резултат по 53 дела, чиито актове са били обжалвани, от тях решени - 40, а прекратени - 13. Резултатът от приключилите двуинстанционни съдебни производства сочи, че изцяло са отменени/обезсилени постановените решения по 6 дела, решенията по 2 дела са частично отменено, а по останалите 32 дела решенията са изцяло потвърдени. От атакуваните 13 определения, с които производството по делото е прекратено, 12 са оставени в сила, а 1 е частично отменено.

Председателят на Административния съд в Разград счита, че изтеклата година е била успешна за съдебната институция. От данните в доклада се установява, че магистратите и съдебните служители в Административен съд - Разград са положили необходимите усилия за да приключат своевременно и качествено разпределените им дела, допълва Ива Ковалакова - Стоева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама