Съдия Балтова: Като специален акцент в работата си ще поставя въвеждането на нов стандарт в комуникацията с магистратите

12:19, 10 апр 17 25 727 Шрифт:
Автор:

„Първият акцент от концепцията ми е желанието ми за въвеждане на нов стандарт за комуникация с магистратите, който да гарантира, че дневният ред на ВСС съвпада с дневния ред на магистратите. За мен това е изключително важно“. Това заяви съдия Илияна Балтова, която бе номинирана от Бургаския апелативен съд за член на Висшия съдебен съвет. Пред медиите днес тя представи концепцията ѝ за работа на висшия орган на съдебната власт. За да докаже сериозността на ангажиментите си, разполага с функциониращ сайт  - baltova.bg . На него посетителите могат да се запознаят с биографията ѝ, с мотивите за приемане на номинацията, както и с цялата ѝ концепция.

„Относно останалите развити в концепцията ми приоритети бих искала да заявя, че според мен дейността на ВСС следва да бъде ориентирана в три основни направления – независимостта на съдията и съдебната система като цяло, качественото правосъдие и статута на съдията. Важно е да се разбере, че съдийската независимост не е мантия на безнаказаност, а тя е право на гражданите, градивен елемент от основното човешко право на справедлив процес. Независимостта означава съдията да постановява решенията си по вътрешна убеденост, ръководен от закона и доказателствата по делото, свободен от политически, корпоративен или какъвто и да било натиск“ – каза съдия Балтова.

Тя посочи, че е наложително ВСС да демонстрира най-високо ниво на прозрачност в отношенията си със съдиите и обществото, като развива предвидими процедури и мотивира всички свои решения.

Съдия Балтова предлага създаването на механизъм – специална комисия, която да е ангажирана с постоянно усъвършенстване на методите на работа в съдебната система. Като важна тема в концепцията си тя е извела – задължението на ВСС да се запознава с годишния доклад на министъра на правосъдието относно постановените решения против България на Европейския съд по правата на човека.

„Насочила съм също така вниманието си върху участието на ВСС в законодателния процес, с идеята, че качественото правосъдие е функция преди всичко на доброто законодателството. Заложила съм на проактивна политика със законодателя по въпросите, които касаят гилдията и процесуалните закони“ – допълни Балтова.

В концепцията си тя е отделила внимание също и на задълженията на ВСС във връзка с управлението на бюджета, обучението на съдиите, управлението на проекти, взаимодействието с антикорупционни органи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама