Силно русенско присъствие в последния брой на академичното списание "Българска етнология"

12:53, 10 апр 17 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Излезе новият брой на академичното списание „Българска етнология“, което има силно русенско присъствие. Съставител на научното издание (кн. 2 за 2016 г.) е проф. Николай Ненов, съвместно с доц. Николай Вуков от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН. Информацията съобщават от Регионален исторически музей - Русе. 

Темата на списанието - „Етнология на града“, е емблематична за работата на русенските етнолози, макар у нас не са много тези, които се интересуват от нея – това отбелязва в предговора „За изследователските полета на градската етнология“ Николай Ненов.

„Чикаго – българският град“ – поглед отвън и отвътре“ е текст на д-р Диляна Иванова, русенска изследователка, която живее и работи в Чикаго. Това е първият системен етноложки анализ на най-голямата българска общност в Северна Америка, който очертава културната топография и мигрантските социални мрежи. Въпросите на глобализацията и постмодерните граници на общността, динамичното отношение между миграция и мобилност, етническата икономика – тези актуални теми показват мястото на българите в обществения живот на „имигрантската столица” Чикаго, както и нейната вътрешна динамика.

Искра Тодорова, етнограф в Къщата на Калиопа, представя проучванията на Асоциация „Онгъл“ в Самоков от последното десетилетие. Текстът й отваря темата за конструирането на градските празници в близкото минало. Пречупени през призмата на спомена, разказите за празниците на града описват промените, които настъпват в тяхната структура, а и у носителите им, с което рефлектират върху образа на града.

В академичното издание е публикувана и рецензия на доц. Даниела Колева от Софийския университет за книгата „Страдание и спасение. Паметта на еврейските общности в Русе, Шумен и Варна“, излязла от печат през 2015 г. като резултат от успешния проект на сдружение „Европейски пространства 21“. Според авторката, „Сборникът се намесва деликатно, но авторитетно и конструктивно в дебата за спасението на българските евреи… , членовете на еврейската общност тук най-сетне са субекти на историята, те говорят и действат, свидетелстват и изразяват позиция. Така пред нас е един от малкото (все още) случаи, когато „българските евреи“ имат лица и гласове.“

Останалите текстове в списанието също са изкушаващи сетивата на проучвателите, защото изследванията по градска етнология и публикуването на колекции от интервюта дават възможност за реализация на такава етноложка оптика, която интегративно съчетава „описание“ и „самоописание“ през погледите на конкретните носители на местната културна памет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама