11-годишната Габи, починала след ритник в корема, имала тумор 

13:40, 10 апр 17 25 390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Единайсетгодишната Габриела от столичното 52-ро училище, която почина след ритник в корема при сбиване със съученик, е имала тумор в левия бъбрек. Това става ясно от писмо на родителите на момичето, адресирано до просветния министър Николай Денков и цитирано от пресцентъра на МОН.

„На нас ни е известна съдебно-медицинската експертиза и фактът, че в нея пише, че Габи е страдала от тумор на левия бъбрек. Няма да засягаме въпроса дали вярваме в тази диагноза или не, но всички ние вярваме, че дори с такава диагноза, ако не се беше случил фаталният инцидент, Габи щеше да има шанс да се лекува и да оздравее. Този шанс, обаче, й беше отнет”, пишат почернените родители, които критикуват действията на ръководството на училището при фаталния инцидент.

В открито писмо директорът на 52-ро Основно училище "Цанко Церковски" Данко Калапиш, изпратено от МОН до медиите, заявява, че не е инициирал подписка в своя защита, както са заявили родителите на Габриела Искренова.  

Подписката е инициирана от членове на Обществения съвет и от други родители след писмото, което родителите на Габриела са прочели на родителска среща, заявява Калапиш. По повод на твърдението, че нито учителката, нито директорът са известили родителите за това, че Габриела е била ритната в корема, директорът заявява, че след разговор на детето с госпожа Блъскова, "момичето е поискало единствено да бъде преместено далеч от ученика, който я е ритнал". 

„Детето разполага с мобилен телефон и е можело да уведоми само родителите си за случилото се. Няма практика учителите в училището да известяват на момента родителите на учениците, които са се спречкали по някакъв начин. Лично аз, в присъствието на колегата Йоланта Маркова - старши учител в група за целодневно обучение, уведомих майката на Габриела, че през деня е имало сблъсък между нея и другото дете. Категорично не мога да приема твърдението на родителите, че съм искал да покрия случая, за да не стане скандал. Докато чакат линейката, колегата Надя Царева-Мартинова - старши учител в начален етап, също казва на майката задължително да уведоми лекарския екип в "Пирогов", че е имало ритник в корема, заявява директорът Данко Калапиш.

При представянето днес в МОН на мерките срещу агресията в училище министърът на образованието и науката проф. Николай Денков помоли "да не се използва този случай, защото това, което излезе в медиите, в края на краищата се оказа, че не е така". Министър Денков каза в отговор на журналистически въпрос, че "това дете, изобщо не е ясно дали е починало от удара в корема". 

Има разследване, каза министър Николай Денков и отбеляза, че "смъртта на това дете не е настъпила по начина, по който излезе в медиите". Агресията сред учениците е факт и затова е много важно тя да се намали, заяви министър Денков, след като представи 22 мерки срещу преодоляването й. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама