Изграждат Дом на операта в Пловдив, държавата дава 60 млн.лева

13:41, 10 апр 17 25 356 Шрифт:
Автор:

Голяма е вероятността изграждането на Дом на операта в Пловдив да бъде част от сделката по приемането от Община Пловдив на веднъж отказаните малко над 20 процента държавен дял от Панаира. Предложението ще бъде входирано за разглеждане на сесията в четвъртък, а днес на председателски съвет е решено то да бъде прието. Условието на Георги Гергов обаче е, че ако на терена не бъде построена сграда на операта той да остане собственост на Панаира.

Със решение на правителството на Бойко Борисов държавният дял в Панаира трябваше да бъде разпределен между Пловдив с 20,63% и Варна - 29%. Общинските съветници от Пловдив веднъж отхвърлиха предложението като обидно. Днес обаче без да отговорят на конкретни решения кметът Иван Тотев, Вежди Рашидов и Георги Гергов обявиха, че след приемането на акциите в четвъртък може да бъде подписано тристранно споразумение между Община Пловдив, Панаира и министерството на културата за изграждане на Дом на операта.  "Ние като ръководство на панаира сме готови да подпишем споразумението за отстъпване на право на строеж. Но там ще бъде ясно упоменато, че ако не се построи опера теренът остава собственост на панаира. Защото утре властта може да се смени  и ние да загубим лицето на панаира", категоричен е мажоритарният собственик на панаира Георги Гергов.

Парите, които според Вежди Рашидов ще са необходими по груби изчисления са 50-60 милиона, които ще бъдат отпуснати от държавата. "Аз разбира се ако съм министър на културата казвам, че ще намерим парите. Ако не наведнъж, то на части както направихме с Квадрат 500. Не важно кога ще стане дали края на наш мандат или в началото на друг мандат-важното е Пловдив да има Дом на операта", каза Вежди Рашидов.

Право на строеж, което се дава е върху 4-5 декара земя на панаира. Предвижда се домът на операта да бъде на мястото на палата номер 1. Влизането на Община Пловдив е важно защото ще ни даде възможност за публични инвестиции в културни пространства и територии, които чрез дружеството "Пълдинтур инвест" сега не са собственост на Общината. Щом има дом на Операта трябва да ме мисли и за публичните пространства-като улици, площад", коментира кметът Иван Тотев.

Срокът на изтичането на давността на разрешението за строеж е 5 години. Тоест има определено време, в което Домът на операта трябва да бъде построен иначе теренът става пак собственост на панаира.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама