С кулинарна изложба отбелязаха Международния ден на ромите Русенско

14:20, 10 апр 17 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В навечерието на международния ден на ромите 7 април в гр. Борово и в гр. Русе, и на самия ден 8 април в с. Иваново и в гр. Ветово, празникът беше отбелязан с фестивали и кулинарни изложби. Информацията съобщават от Община Русе. 

Организираният фестивал „Сцена под небето“ e по проект „Интегриран подход на Община Русе за интеграция на ромите и други уязвими групи на територията на общини в Област Русе“ и се реализира с финансовата подкрепа на Швейцария в рамките на швейцарския принос на разширения Европейски съюз и се провежда за втора поредна година. Във фестивала взеха участие много танцови и вокални групи. Включиха се и много индивидуални изпълнители от детските градини и училищата в общините Иваново, Борово, Ветово и Русе.

По повод празника, в гр. Борово и в гр. Русе, по същото време се организираха изложби с традиционни за различните етноси кулинарни изделия. В Борово в изложбата са се включили представители от ромската общност и дамите от трите пенсионерски клуба в града.  В Русе изложбата е била подготвена от бъдещите корифеи на кулинарното изкуство-учениците от Професионалната гимназия по туризъм – Русе. 

Гостите и на двете изложби са имали възможност да се запознаят с кулинарните особености на различните етноси, които са се отличили с впечатляващ вид и вкусови качества. Представени са били арменски сладки, турска баклава, ромски гулаш, български меденки и еврейска баница с месо и патладжан. 

Всички участници са получили грамоти за показаните си забележителни кулинарни умения в приготвянето на традиционни за различните етноси кулинарни изделия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама