Гимназия „Райко Цончев“ в Добрич отбеляза 10-годишен юбилей

14:24, 10 апр 17 25 805 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Частната гимназия по туризъм и предпримачество „Райко Цончев“ отпразнува десетгодишния си юбилей с празнично тържество в Общински младежки център „Захари Стоянов“. Присъстваха настоящи и завършили ученици, учители, родители и приятели на училището, съобщиха от учебното заведение.

Сред официалните гости бяха арх. Боян Коларов - зам.-кмет на община град Добрич, проф. д-р Димитрина Каменова - директор на Департамент за модерни обучителни методи към ВУМ, Надежда Иванова от отдел „Възраждане“ на РИМ, Стефка Попова - бивш учител в училище „Димитър Полянов“. Те поздравиха всички присъстващи.

Специален поздрав бе отправен от Росита Колева, бивша възпитаничка на гимназията, която сподели: „Това не е едно обикновено училище! Това е място, което Ви дава уникалната възможност за творческа активност, за изживяване на емоционално наситени мигове на общуване с познанието, със заобикалящия свят, защото само по този начин, учениците могат да усвоят най-важните подходи за отстояване на собствената си идентичност“.

 

Учениците на гимназия „Райко Цончев“ показаха своя талант на музиканти, певци, рецитатори и актьори. Музикални поздрави към всички присъстващи бяха отправени и от хип-хоп формация NNS CREW, таланти от студио „Сарандев“, мажоретен състав на СУ „Климент Охридски“ и от Соня, Жанет и Валентин Генови с изпълнението на валс „Берсиоз“ на шест ръце. Отличилите се през годината ученици и учители получиха грамоти за своите постижения.

Първият училищен звънец в гимназията прозвънява през 2007 г. Училището е създадено с цел да подготвя своите възпитаници в духа на традицията, завещана от благодетеля на образованието в Добрич от началото на XX век, предприемача Райко Цончев.

В началото учениците се обучават в два профила: туризъм и предприемачество с интензивно изучаване на английски език, а от учебната 2016-2017г. е открит още един профил - информационни технологии.

В гимназията са завършили шест випуска ученици, които благодарение на придобитите знания и умения и солидно усвоения английски език продължават обучението си в университети, както в България, така и в чужбина, и се реализират успешно в желаната професия.

През тази година повод за празнуване е и навършването на 160 години от рождението на Райко Цончев. Делото на първия добрички дарител, финансирал построяването на училище в началото на XX век, е продължено от неговия правнук Боян Цончев. През 2014 г. той учредява награда за ученика с най-висок успех на випуска. Наградата „Наследници на Райко Цончев“ се състои от плакет за отличие и парична стипендия.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама