МП предложи изменение в наредба за пресичане на имотните измами с фалшиви пълномощни

14:47, 10 апр 17 25 259 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане предложения за промяна в Наредба №32 за служебните архиви на нотариусите и нотариалните кантори. Това информира БГНЕС.

С измененията кметовете на малките населени места се задължават да въвеждат данните от пълномощните в Националната информационна система „Единство“ на Нотариалната камара. Целта е нотариусите да имат възможност да проверяват в системата дали тези пълномощни са реални или не. Това на практика би следвало да ограничи максимално броя на измамите с имоти, съобщиха от МП.

Промените са предизвикани от зачестилите схеми за имотни измами с фалшиви пълномощни, заверени в малките населени места.

Ръководител на групата за изготвяне на промените, създадена със заповед на министърът на правосъдието Мария Павлова, е заместник-министърът на правосъдието Валери Тарандов. В нея взеха участие представители на Нотариалната камара, на Националното сдружение на общините в Република България и експерти от министерството.

С новите текстове ще се даде ограничено право на достъп на лицата по чл. 83, ал. 1 от Закона за нотариусите и нотариалната дейност до информационната система „Единство“. Достъпът ще се осъществява с потребителско име и парола по защитен канал за достъп, с каквито общините разполагат. По този начин отпадна и необходимостта от осигуряване на допълнителни средства за общините, които по първоначална идея трябваше да закупят около 4000 квалифицирани електронни подписа.

Решен е и проблемът с евентуалното разгласяването на данни от самите кметове – те ще имат достъп само до документите, които те са въвели. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама