Спецзвеното „Антикорупия“ обвини ексшефа на областната служба „Земеделие“ в Добрич

14:49, 10 апр 17 25 630 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Специализираното звено “Антикорупция“ привлече като обвиняем бившия директор на Областната дирекция „Земеделие“ в Добрич Стилиян Митев, съобщиха от специализираната прокуратура.
Обвинението е за това, че в периода от 13.11.2009 г.-до 03.09.2013 г. като длъжностно лице той не е изпълнил служебните си задължения, уредени в Правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, с цел да набави облага за две търговски дружества и от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици.

Стилиян Митев е обвинен за умишлено бездействие по служба, осъществено в рамките на периода на неговото управление на областната дирекция. Той е допуснал поземлен имот, собственост на държавен поземлен фонд в землището на Кранево, с площ от почти 15 декара, граничещ с морски плаж „Кранево-север“, да се ползва без правно основание от концесионера на плаж „Кранево-север“ – „Макситур Бряг на изгрева“-АД. Освен това, въпросният земеделски имот се използвал не за земеделска дейност, а за курортна дейност, без статутът на земята да е бил променян. В този имот е реализирано незаконно строителство на двуетажен хотел, питейно заведение „Винарна“, кухненски блок, павилиони, бунгала и метални конструкции, които са се ползвали през летния туристически сезон. Незаконното строителство е било осъществено от „Макситур Бряг на изгрева“ – АД, както и от дружеството „Митев“ - ЕООД, което е на бащата на тилиян – Димитър Митев. Приходите от незаконната курортна дейност, осъществявана в държавния земеделски имот, са отивали изцяло в полза на концесионера и на търговското дружество, собственост на бащата.
Като ръководител на Областна дирекция „Земеделие“ – Добрич, обвиняемият Стилиян Митев е имал задължение да стопанисва земеделските земи от Държавния поземлен фонд, разположени на територията на област Добрич, с грижата за добър стопанин и да ги опазва от замърсяване. При констатиране на неправомерно ползване на земеделска земя, принадлежаща към ДПФ, директорът е трябвало да издаде заповед за изземване на съответния земеделски имот.

Стилиян Митев е с мярка за неотклонение „Гаранция в пари“ в размер на 2 000 лв.
Материалите от разследването представляват 15 тома, разпитани са 59 свидетели, извършен е оглед на местопроизшествие, при който са констатирани незаконно изградените постройки, изготвени са комплексна геодезическа, агротехническа и строително техническа експертиза, графически експертизи и др.
Досъдебното производство е било образувано от Окръжна прокуратура - Добрич на 8 септември 2015 г. С постановление на главния прокурор от 24.09.2015г. делото е възложено за ръководство на Специализираното звено “Антикорупция“ – Софийска градска прокуратура.
Събирането на доказателства по делото е приключило. Насрочено е предявяване на разследването.

Стилиян Митев е бил общински съветник два мандата в Добрич от ПП ГЕРБ. На изборите през 2014 г., благодарение на феномена „9/9“ той, който, според партийната подредба бе девети в партийната листата, събра толкова преференции, че измести втория в листата Живко Мартинов. По-късно обаче Митев подаде в ЦИК заявление да не бъде обявен за избран за народен представител. След това той бе назначен за директор на дирекция „Поземлени отношения и комасация" в Министерството на земеделието и храните. Проверка на  Topnovini.bg установи,че Митев продължава да заема този пост.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама