В Плевен ще се проведе международен симпозиум по скулптура

15:52, 10 апр 17 25 279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Международен симпозиум по скулптура ще бъде проведен за първи път тази година в Плевен, съобщи Стефка Григорова, началник на отдел "Култура" в общината. Тя уточни, че според регламента, гласуван на сесията на местния общински съвет през септември, за участие ще бъдат допуснати петима творци. Те ще бъдат селектирани от петчленно жури в състав от трима скулптори от СБХ и Националната художествена академия, председателят на представителството на СБХ – Плевен, и представител на община Плевен.

Участниците ще работят с бял камък, който ще бъде осигурен от общината. В момента се работи и по подготовка на работната площадка, която ще е в базата на общинската "Паркстрой" до Туристическия дом в парк "Кайлъка". Създадените произведения ще бъдат предназначени за естетизация на града и остават собственост на общината, като творците ще запазят авторските си права. Комисия от художници, архитекти и скулптури ще направят оглед, за да определят подходящите места, където да бъдат поставени създадените произведения.

Симпозиумът  ще се провежда през две години в Плевен. Тази година той започне на 1 септември и ще продължи 35 дни. Няма да има поставена тема на конкурса.

Бюджетът на форума, утвърден от общинския съвет е 80 000 лв.

Кметът на общината ще назначи организационен комитет за провеждането му. Членове на комитета ще бъдат изтъкнати творци, видни общественици, участващи доброволно без заплащане, както и експерти от отдел „Култура”. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама