Областният управител препоръча мерки срещу безконтролното пресичане на жп линии в Сливенско

16:14, 10 апр 17 25 269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Работна среща по повод писмен сигнал на генералния директор на ДП „Национална компания железопътна инфраструктура“ /ДП НКЖИ/ се проведе в Областна администрация Сливен. 
Участие в срещата взеха експерти на ДП НКЖИ, РУП-Сливен и Областна администрация.

Сигналът се отнася за междугарието Сливен – Желю войвода, в близост до кв. „Дебелата кория“, гр. Сливен, където продължават пресичания на жп линията от стада животни извън определеното за това място. Освен риска от директен сблъсък с преминаващите влакове, е налице свличане на баластра, оголване на траверсите и в резултат нарушаване стабилността на железния път. Тези действия на недобросъвестните граждани създават сериозни предпоставки за възникване на опасни железопътни произшествия при скорост на движение на влаковете в този участък от 130 км/ч.

По данни на представителите на ДП НКЖИ напоследък са зачестили инцидентите, които за щастие засега предизвикват само спиране на подвижния железопътен състав и незначителни материални щети. Проблемът е изключително сериозен, тъй като повреждането на железния път създава реална опасност за възникване на инциденти със загуба на човешки живот и нанасяне на значителни вреди.

Участниците в срещата излязоха с единодушното становище, че с оглед на проблема е наложително да се предприемат координирани мерки. Те направиха конкретни предложения.

Въз основа на тях областният управител Татяна Петкова изпрати писмо до кметовете на общините Сливен, Нова Загора и Твърдица и до директора на ОД на МВР-Сливен. Препоръчва се кметовете на общини да издадат заповеди за забрана пресичането на жп линиите от стада животни, каруци и др. извън определените за това места, като възложат контрола по изпълнението на кметовете на съответните населени места. 

Препоръчва се директорът на ОД на МВР да осигури осъществяването на контрол на изпълнението на горните заповеди и да предприеме предвидените в закона действия при констатирани нарушения на забраната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама