В София ще има референдум през есента

16:26, 10 апр 17 25 501 Шрифт:
Автор:

През есента в София ще се проведе референдум. Това съобщи специално за Topnovini.bg общинският съветник в Столичния общински съвет (СОС)Симеон Славчев.

Съветникът от "Политическа група 5" в СОС лично се е ангажирал да инициира обсъждането на въпросите за бъдещия референдум в столицата, с които може да се реши конкретен проблем на столичния град.

На председателски съвет, провел се преди последната сесия на СОС, Симеон Славчев е бил подкрепен от колегите си от всички партии в съвета в намерението си да предложи референдум за цяла София.

"Въпросите за референдума, които бяха предложени за район "Младост", първо са незаконосъобразни, второ популистки и трето - няма да решат проблемите с презастрояването в "Младост", а напротив - ще ги задълбочат", категоричен е общинският съветник.

В момента Симеон Славчев заедно с други общински съветници работят за определянето на въпросите, които ще бъдат разделени по групи и едва след това ще се изберат тези, които ще бъдат предложени за допитването. Веднага след сесията в четвъртък той се ангажира с вкарването в СОС на въпроси за референдум, с който ще решат конкретен проблем в София.

"Един от въпросите например може да бъде свързан с предоставяне от Столична община на прилежаща земя – частна общинска собственост, към сгради етажна собственост в жилищните комплекси за поддържане и използване от съответната етажна собственост, която ще упражнява и контрол по поддържането и използването на земята. В момента живеещите в блоковете са собственици само на земята под сградата. Целта е подобряване качеството на обитаване на жилищните комплекси в Столична община.

Така, предоставяйки на живеещите междублоков терен те могат да го превърнат в градинка или детска площадка. В същото време те нямат право да сменят предназначението на този терен, като например, за търговска цел. Запазвайки терена за озеленяване или за детска площадка, Столична община също може да помогне като предостави материали - пейки, кошчета, осветление и растителност за озеленяването. Така живеещите в блока ще имат отговорността за поддържането и опазването на това пространство. С тази идея се поставя и край на проблемите със строители, инвеститори", обяснява идеята си Симеон Славчев.

Според него един от вариантите за въпрос за референдума може да бъде: Да се върне ли земята в междублоковото пространство на собствениците, живеещи в съотвения блок?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама