Преобразуват Хуманитарната гимназия в средно училище

19:10, 10 апр 17 25 616 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ във Варна ще бъде преобразувана в Средно училище за хуманитарни науки и изкуства, като запази патрона си. Промяната се налага заради влезлия в сила през август миналата година Закон за предучилищното и училищното образование, в който не се предвижда съществуване на гимназия с хуманитарен профил и обучение в класовете от прогимназиален етап. Ако тя не бъде направена, ще се наложи гимназията да закрие поетапно 16 паралелки, което ще доведе и до съкращаване на персонала.

Преобразуването ще бъде обсъждано на насроченото за сряда заседание на постоянната общинска комисия по наука и образование. За него вече има решение на педагогическия съвет на гимназията.

Междувременно кметът на Варна Иван Портних е изпратил писмо до министъра на образованието проф. Николай Денков, в което предлага за учебната 2017/2018 г. да бъде преразгледан приемът на ученици в професионална паралелка „Танцьор“ с две специалности – български танци и модерен танц. „В гимназията има установена традиция в обучението по хореография вече 11 години и това обучение е с доказано високо качество. Възпитаниците и техните учители са носители на многобройни престижни награди от различни конкурси на регионално, национално и международно ниво“, се посочва в писмото. 

Училището разполага с необходимата материално-техническа база за обучение в двете специалности - оборудвани учебни кабинети, три танцови зали, репетиционна зала. За 10-те години, в които е извършвало обучение по хореография, е събрало, поддържа и непрекъснато обогатява гардероб с 2042 сценични костюма и аксесоари към тях, включващ носии от различни фолклорни региони и костюми за модерен танц, използвани от учениците при постоянните им участия в сценични изяви. НГХНИ „Константин Преславски“ е училище, което години наред печели престижни награди със своите танцови състави от хореографските паралелки. Предвид постигнатото, както и заради високия обществен интерес, вярвам, че искането на ученици, преподаватели и родители за продължаване на традициите и надграждане чрез утвърждаване на прием по професия „Танцьор“ в НГХНИ „Константин Преславски“ – Варна, ще бъде удовлетворено", се казва в писмото.

Да настоява за преразглеждане на план-приема в гимназията кметът Портних обеща пред ученици, родители и учители от гимназията, които неотдавна протестираха заради предстоящото закриване на профила „Хореография“. Такъв профил след седми клас според новия закон няма. Според новата нормативна база, когато в едно населено място вече има училище, което извършва обучение по дадена професия, обучение по нея в друго училище не се разрешава, обясни началникът на Регионалното управление на образованието Венцеслава Генова. Хореографи от години във Варна подготвя и Националното училище по изкуствата „Добри Христов“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама