"Ел Ниньо" влияе върху разпределението на холерните епидемии в Африка

03:55, 11 апр 17 / Свят 25 240 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екваториалното тихоокеанско течение "Ел Ниньо" е свързано с голямо преразпределение на случаите холера в Африка, съобщава БГНЕС.

Това заключение може да бъде използвано за по-добра подготовка и намаляване на броя на болните и на смъртността. През годините, когато топлото течение е активно, в Източна Африка има около 30 000 случая годишно повече, а в южната част от континента – 30 000 случая по-малко спрямо годините, в които "Ел Ниньо" отсъства. Това са установили учени от университета „Джон Хопкинс“ в Балтимор, позовавайки се на повече от 17 000 наблюдения годишно на холерни огнища в целия африкански континент между 2000 и 2014г. Учените са установили, че няма никаква разлика в общия брой заболели от холера през годините с и без "Ел Ниньо", но те се разпределят географски по различен начин.

Общо 177 милиона души живеят в Африка в районите, където честотата на холерата се увеличава отчетливо с "Ел Ниньо". В някои от районите броят на заболелите се утроява.

Холерата е тежко инфекциозно заболяване, което засяга основно Африка. Тази бактериална инфекция се предава често с консумацията на заразена вода. „Ние можем да прогнозираме връщането на „Ел Ниньо“ шест до дванайсет месеца предварително“, обяснява проф. Джъстин Леслър от факултета по обществено здраве в университета. Освен това той посочва, че ако там има подготвени медицински центрове, бързата медицинска намеса може да доведе до снижаване на броя на смъртните случаи почти до нула. В противен случай, те могат да стигнат 30%

Течението „Ел Ниньо“ влияе силно върху климата на планетата. То предизвиква силно увеличение на валежите в Източна Африка и намаляване на дъждовете в по-сухите северни и южни райони на африканския континент. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама