Китай разположи 150 000 войници по границата със Северна Корея

08:44, 11 апр 17 / Свят 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Има информации, че китайската армия е разположила 150 000 свои бойци по границата със Северна Корея, подготвяйки се превантивно за ескалация на напрежението, след като САЩ извършиха ракетен обстрел срещу Сирия, предаде БГНЕС.

Американската ракетна атака, заповедта за която издаде президента Доналд Тръмп, е разглеждана като предупреждение към Северна Корея.

Сега Китай, изненадан от случилото се в Сирия, разположи медицински и други части от армията си по р. Ялу, съобщиха южнокорейски медии. Войсковите части са разположени в граничния район, за да се справят с потенциална бежанска вълна и с други "непредвидени обстоятелства като например превантивни атаки от страна на северна Корея, допълни южнокорейска информационна агенция.

Междувременно американският боен флот пренасочи бойната група начело със самолетоносача "Карл Винсън", която имаше планирано плаване към Австралия, и през уикенда армадата беше изпратена към Корейския полуостров, след като Пхенян извърши поредното тестово изстрелване на ракети. Има твърдения, че американците се готвят да нанесат удар по позиции на севернокорейската оръжейна програма.

Има спекулации за подготвян от Пхенян пореден ядрен опит, което се свързва с редица годишнини на режима на Ким Чен Ун, сред които и 105-та годишнина от рождения ден ан основателя на северна Корея. Понякога такива дати се отбелязват от режима на севернокорейските диктатори с демонстрация на военна сила.

Специалният пратеник на Пекин за Корейския полуостров У Дауей се срещна в понеделник с южнокорейския си колега, за да обсъдят ядрените оръжейни амбиции на Пхенян.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама