Цигулар свири Бах на свещи

11:02, 11 апр 17 / Култура 25 284 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Уникален естетски проект, наречен „Бах на свещи“, е подготвил за срещата си с варненци високо цененият у нас и в чужбина майстор на цигулката Димитър Буров. Концертът е част от Европейския музикален фестивал.

Едва ли има по-подходящо място във Варна за изпълнението на едни от най-ярките солови образци на титана на барока Йохан Себастиан Бах от артистичната зала на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. Приглушената светлина от свещи ще помогне на ценителите да почувстват духа на християнските послания в музиката в навечерието на Великден.

Началото на концерта е в 19 ч.

Соната в сол минор BWV 1001, Партита в си минор BWV 1002, Соната в ла минор BWV 1003, Партита в ре минор BWV 1004 – това са четири бисера, ненадминат връх в музиката на XVIII век за солов инструмент. Сложни като философия, подлагащи на изпитание техниката и посветеността на изпълнителя, тези творби, създадени около 1720 г., са тест за майстори, за страстно влюбени в музиката, за виртуози. Димитър Буров притежава всички тези качества.

Нещо повече - той ще представи пред родна публика своята интерпретация на едни от най-сложните, многопластови и изключително красиви творби в световната цигулкова литература.

„Никога не се отегчавам да свиря Бах – споделя цигуларят, - защото един инструменталист може да подходи по различен начин към музиката му - от най-просто техническо предизвикателство до откриване и реализиране на апогея на инвенция в творчеството му. Моето послание преди Великден към варненската публика ще е музикално - нека чуем Бах на свещи и нека имаме повече време да разговаряме със себе си чрез творчеството на такива духовни гении, композитори и философи като Бах.“

Ден след концерта, на 12 април в Артсалона на Радио Варна от 10,30 ч. екипът на Европейския музикален фестивал и ръководството на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ организират среща-разговор на Димитър Буров с ученици и учители от цигулковите класове на училището. Темата е „Традиции и новаторски тенденции в интерпретацията на соловите партити и сонати на Йохан Себастиан Бах“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама