Возят до училище децата бежанци от центровете 

11:59, 11 апр 17 25 708 Шрифт:
Автор: Даниела Стефанова

Децата бежанци, които са настанени в центровете на Държавната агенция за бежанците в София и са в процедура по международна закрила, ще бъдат превозвани до близките училища със специален транспорт.

Това става ясно от обществена поръчка, обявена от агенцията за осигуряване на транспорт за такива деца, показа справка на Topnowini.bg в регистъра за обществени поръчки. 

Децата от центъра за мигранти в столичния квартал „Ова купел“ ще бъдат возeни до близкото 66-о СУ „Филип Станиславов". Децата под закрила от центъра в кв. „Военна рампа“ ще бъдат транспортирани до 59-о ОУ „Васил Левски“ в същия квартал, а децата от центъра в кв. „Враждебна“ – до 85-о СУ „Отец Паисий“ и 124 ОУ „Васил Левски“ в квартала. 

Стойността на транспортната услуга е 70 000 лв. без ДДС, като по всяко от трите направления сумата е между 22 000 лева и 25 000 лева.  

Финансирането на договора ще бъде 90% от  Фонд „Убежище, миграция и интеграция по Споразумение “По-нататъшно укрепване на националния капацитет на Рeпублика България в областта на убежището, миграцията и връщането“, а останалите 10% и 20% ДДС - от държавния бюджет. 

През 2016 г. само в  столичното 66-о училище в ж.к. „Овча купел“ са записани 28 деца от Сирия, Ирак и Афганистан в първи, втори и трети клас. 

По данни на агенцията само за месец януари тази година общо 68 деца, повечето  на възраст 14-17 години, са подали молба са закрила.  Почти всички – 64, са от Афганистан.  

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама