Задържаха под стража атентатора от Стокхолм

13:12, 11 апр 17 25 248 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стокхолмският окръжен съд наложи на 39-годишния Рахмат Акилов, който прегази с камион пешеходци на оживена столична улица, мярка „задържане под стража”. Съдебното заседание се проведе при закрити врата и повишени мерки за сигурност. Акилов призна, че е извършил престъплението, за което е задържан. Съдебното заседание беше в зала, която се състои от две помещения, разделени от бронирано стъкло. В едната част се намираха съдиите и страните, а в другата – публиката, която присъства само в началото и края на заседанието.

До 11 май прокуратурата трябва да повдигне обвинение на Акилов. По разпореждане на съда на задържания ще бъде направена съдебно- психиатрична експертиза.

Полицията е провела около 600 разпита и е събрала множество доказателства – технически, видео от камерите за наблюдение, снимки, които доказват вината на Акилов.

Узбекът пристига в кралство Швеция през 2014 и подава молба за убежище, но през юни 2016 получава отказ. През февруари т.г. е обявен за издирване като укриващ се от депортиране.

Въпреки признанията на Акилов, разследването ще продължи. По-рано полицията съобщи, че то може да отнеме една година. Съдебното дело срещу Акилов ще започне чак след приключване на следствените действия. Според информации в медии, при разпита Акилов заявил, че атентатът бил по заповед на „Ислямска държава”. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама