Прокуратурата проверява решението на КЕВР и за цената на газа

16:20, 11 апр 17 25 239 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Проверяваме и решението на КЕВР за цената на газа – законосъобразно ли е това решение. Това каза заместник главният прокурор и административен ръководител на ВАП Ася Петрова, предаде БГНЕС.

От прокуратурата са изискали административната преписка от комисията. „Предстои произнасяне и преценка за това дали има основание, според нас да протестирането на това решение пред административния съд ”, съобщи тя. Срокът за протестиране на административния акт е 30-дневен. „Така че в рамките на срока ще се произнесем - това най-общо казано, а иначе буквално в рамките дни”, посочи Петрова.

Днес стана ясно, че Върховна административна прокуратура протестира решение на КЕВР за цените на водата в столицата.

Според прокуратурата КЕВР е задължена да определи норма на възвръщаемост, съгласно закона. Тя обаче не е изпълнила това свое задължение, а е възприела нормата по договора за концесия. Освен това КЕВР не изложила мотиви, въпреки предходно свое решение,в което е определила такава норма. „Длъжна е лично КЕВР да определи цена и конкретно тази норма на възвръщаемост и а изложи мотиви в своето решение”, заяви Ася Петрова.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова потвърди, че има само един обвиняем за изчезналите документи за тунел „Железница”. Районна прокуратура провежда разследването, то е за укриване на чужд документ и засега само един е обвиняем. В домът му е открита документация. „Сигналът от АПИ за липсваща документация касае друго дружество, а не дружеството, част от чиито документи бяха открити в дома му”, каза Арнаудова. Разследването продължава. Говорителят на главния прокурор посочи,че в помещението, в което се е съхранявала тази документация, има камери, но те не работят.

Арнаудова обясни и че съпругата на банкера Цветан Василев – Антоанета Василева е обвинена задочно за пране на пари. След като е предявено обвинението на нейния защитник, тя е обявена за издирване. „От една страна с европейска заповед за арест, а от друга страна е поискано обявяването й за международно издирване. Тя е обявена за международно издирване, но към момента в прокуратурата няма постъпила информация за това къде се намира лицето”, каза Арнаудова. Имат сведения, че през 2016г. е преминала през ГКПП Калотина на излизане от България, но официално къде се намира нямат информация. „В момента, в който тя бъде установена и задържана където и да се намира на територията на ЕС или на територията на държава извън ЕС, в рамките на нейно задържане, прокуратурата има готовност да изпрати искане до съответните компетентни съдебни власти за екстрадицията й”, обясни Арнаудова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама