САЩ са намерили неопровержимо доказателство за участието на Башар Асад в химическата атака

08:35, 13 апр 17 / Свят 25 186 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американските военни сили и разузнаването са прихванали съобщения, в които сирийски военни и химични експерти обсъждат подготовката на атаката със зарин в Идлиб миналата седмица, твърди високопоставен представител на властите пред "Си Ен Ен", цитиран от БГНЕС.

Записите са били част от незабавна проверка на всички разузнавателни служби в часовете след атаката. Те доказват "без съмнение", че сирийският президент Башар Асад седи зад атаката, която отне живота на повече от 87 човека.

Според анонимният източник Сирия е успяла да възстанови част от химическите оръжия, с които е разполагала преди подписването на споразумението през 2013 година. И за да го постигне е получила помощ отвън.

"Подозираме, че някой им помага. Не можем да говорим открито за каквото и да било съучастие между руснаците и сирийския режим в този случай, но проучваме много внимателно вероятността руснаците да знаят или да са асистирали за сирийското въоръжаване". Това заяви длъжностното лице.

САЩ обаче признават, че не са намерили никакви доказателства, които да потвърдят обвиненията, че руски военни или агенти са участвали в нападението с химическо оръжие в Сирия. За момента единствена индикация за намеса от руска страна в атаката е наличието на безпилотен самолет, който е прелетял над болницата, където са били лекувани пострадалите от отровния газ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама